21 Apr 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 3 °C

Skræller lag på lag af den amerikanske drøm

Ny roman af James Lee Burke

Skræller lag på lag af den amerikanske drøm

Retssalen er de riges helligdom og de fattiges helvede, tænker fagforeningskvinden Ruby i romanen "House Of The Rising Sun", der spidder et USA, hvor der er flere penge i krig og narko end i arbejde.

Den amerikanske forfatter James Lee Burke.
FOTO: Hovedland
1 af 1

Min yndlingsforfatter James Lee Burke har begået en ny bog, "House of the rising sun", som beskriver USA's udvikling fra år 1900 og frem til 1920'erne. Men årstallet er ikke det centrale i bogen. Handlingen kunne sagtens foregå i nutiden. James Lee Burke får mange tanker og budskaber om samfund og klassekamp ud igennem sine personer i bogen.

De radikale vandt sommetider i sammenstød på gaden, men aldrig i retten.

"Hvis de vil fortælle os, at verden er et lighus, så er de nok en anelse sent ude". Citatet stammer fra Beckmann, som i romanen er forretningsmanden, der står for det nye og moderne Amerika. En våbenhandler og meget mere, der er ved at brede sin forretning ud til verden, inklusiv narkohandel.

Spekulerer i ulykke

Hovedpersonen Hackberry Holland, en Texas Ranger (politimand), har ødelagt sin familie på grund af indre dæmoner og periodisk druk. Han forsøger romanen igennem at få samlet sin familie. Familien består af sønnen Ishmael, der er krigsinvalid og moren, fagforeningskvinden Ruby Dansen, der er indvandret fra Danmark.

Hackberry bliver beskyldt for ikke at følge med tiden, da han ofte "løser sine problemer" med alkohol og vold. Han har heller ikke lært at køre bil. Men Hackberrys vold kan slet ikke måle sig med, hvad det moderne USA står for, personificeret gennem handelsmanden Beckmann. Beckmann tjener penge på krige og fattigdom. Jo mere vi slår hinanden ihjel, jo mere vokser hans formue. Jo fattigere vi er, jo mere narko kan han sælge.

"De amerikanske storbyer er fulde af ulykkelige mennesker. En mand, der ikke kan skaffe 50 cent til at brødføde sin familie, kan skaffe fem dollars til at købe spiritus. Tænk så på, hvilke beløb han vil kunne skaffe til at købe heroin", forklarer handelsmanden, da han er ved at skabe kontakter til narkoimport.

Krigens metoder

Sønnen Ishmael hjemsøges i sine drømme af det, han har oplevet i skyttegravene i Første Verdenskrig. Han deltog på den franske side i krigen mod Tyskland. Ishmael vil ikke påtvinge andre mennesker sine krigserfaringer.

Tyske infanterienheder fik udleveret en bajonet, som havde savtakker langs knivbladets æg. Når man trak denne bajonet ud af ofret igen, flåede den knogler, brusk, lunger, nyrer, lever og indvolde med ud. En bajonet, der var frygtet blandt de franske soldater. Men hvorfor var det mere inhumant at skulle dø ved en bajonet frem for at blive brændt ihjel af en flammekaster eller blive kogt af sennepsgas, spekulerer Ishmael over.

Helligdom eller helvede

Ruby Dansen, arbejder for minearbejdernes fagforening og "Industrial Workers of the World". Hun har for længst lært, at en velordnet procedure og retssalens verden samt loven ikke har stor vægt, når det drejer sig om at udmåle retfærdighed.

Retssalen er de riges helligdom og de fattiges helvede. De radikale vandt sommetider i sammenstød på gaden, men aldrig i retten. Tålmodighed er en illusion og at nære tiltro til den juridiske proces, svarer til at ryge en pibe kinesisk opium, tænker Ruby. Handelsmanden Beckmann er i modsætning til Hackberry beskyttet af loven, da han har sin omgangskreds blandt politikere, generaler og politifolk.

Man fornemmer bogen igennem, at problemet ikke er den rige handelsmand. Men hvorfor "vi" lader ham gøre, det han gør. Er "vi" bange for rige mennesker og lader os købe, selv om vi kan se, at det er helt ad helvede til?

16. okt. 2018 - 10:25   16. okt. 2018 - 10:30

Bøger

Per Nielsen
Anmelder
5

House of the rising sun. Roman af James Lee Burke. Forlaget Hovedland. Pris: 300 kr.