19 Jun 2019  

KBH: Spredte skyer, 19 °C

Sissel på scenen med ungt talent

Langt mere end en julekoncert

Sissel på scenen med ungt talent

Mange må undvære deres nærmeste i julen, måske fordi de er på flugt, sagde Sissel ved julekoncerten i Aarhus, der også fik besøg af den unge sanger Mariann Mikkelsen.

Norske Sissel Kyrkjebø har en sangkarriere på 40 år bag sig.
FOTO: Aarhus Musikhus
1 af 1

Få sangere kan entrere en scene med så stor ro og selvfølgelighed, som Sissel Kyrkjebø. Skulle der være den mindste tvivl om, hvem der har scenen, fordufter denne ved første tone. Ganske vist var det en "Sissels Jul" - koncert i Aarhus Musikhus, men med plads til at præsentere et ungt sangtalent fra Aarhus, og Sissel mindede os gentagne gange om at omsorg og hjælp ikke kun hører julen, men hele året til.

Sissel mindede os om at omsorg og hjælp ikke kun hører julen, men hele året til.

Sissel viste sit talent for et bredere repertoire ved at kaste sig ud i en række amerikanske julesange som I’ll be home for Christmas og Baby it’s cold outside. Men egentlig forekommer disse sange kedelige til hendes storslåede stemme. Langt bedre var det at høre If I Can Help, hvor Sissel viste stor fylde og klang i sin stemmes dybe leje. 

Mange må undvære deres nærmeste i julen, sagde Sissel. Nogle fordi de er i et nyt land eller på flugt fra borgerkrig eller sult, eller fordi de er havnet på den forkerte side af en mur. Om Sissel mente fængselsmure, Trumps mur eller muren i Palæstina, kom hun ikke nærmere ind på, men hvilke mure er der ellers?

Sangerinden, der i 2019 fylder 50 år, har en sangkarriere på 40 år bag sig, begyndende som ni-årig med et børnekor i Bergen. Hendes bergensiske dialekt er tydelig og charmerende som bare pokker, når hun introducerer.

To specielle stemmer

Ved hver koncert under denne jule-turné har Sissel præsenteret et ungt sangtalent. I Aarhus sang Mariann Mikkelsen duet med Sissel i Somewhere fra musicalen West Side Story. To specielle stemmer. To forskellige karrierer. Mariann Mikkelsen studerer sang på Det Jyske Musikkonservatorium og spiller desuden keltisk harpe. Hende kommer vi nok til at høre mere til, især efter denne performance med Sissel.

Sissel selv har tidligere turneret med The Chiftains, irsk folkemusikgruppe, sunget sammen med operasanger Placido Domingo, det danske band Sort Sol. Hun har sunget ved OL i Lillehammer 1994 - hvor har hun ikke været?

Man identificerer hende med julesangen O Helga Nat, med All Good Things fra filmen Titanic og med Sebastians Vårvise. Edith Piaf skrev ikke sine egne sange, men andre skrev sange til hende, som Milord, der er helt identisk med Piaf. Men har nogen skrevet en sang til Sissel?

Ved julekoncerten i Aarhus Musikhus lagde orkestret på fem mand og en kvinde et varmt og fyldigt kor til Sidsels stemme, nogle gange a cappella, andre gange med flygel, orgel, guitar, trommer, bas samt blæseinstrumenter, hvoraf en trompet også blev sneget i hånden på Sissel. Musikernes dygtighed er intet under, for de er håndplukkede ligesom sangene. Sissels stemme, den er unik og skal nydes her og nu.

18. dec. 2018 - 12:20   18. dec. 2018 - 12:30

Koncert

Karin Busk
Anmelder
5

Sissels jul. Koncert med Sissel Kyrkjebø i Aarhus Musikhus. Samt gæstesanger Mariann Mikkelsen. Set 16.dec.

Orkestret:
US: Tim Carmon – orgel, vokal, perc, mm (Eric Clapton, Paul McCartney, Stevie Wonder, Bob Dylan m.fl.)
NO:  Steffen Isaksen – piano og keyboard.
NO:  Håvard Bendiksen – gitarer, trekkspill mm. 
NO: Gjermund Silset – bass.
NO: Lars Andreas Haug - trumpet, trombone, sax, tuba 
NO: Mai Elise Solberg - vokal perc, gitar mm