04 Aug 2020  

KBH: Let skyet, 15 °C

Rundt om "Moskva"

Boganmeldelse:

Rundt om "Moskva"

Mette Søs roman "Snebær" om en modstandsgruppe af samme navn er en smuk og klog roman.

Hippofolk forlanger at se identifikation. Langrbro i København, 1944.
1 af 1

Snebær foregår i efteråret 1944, i en tid hvor Danmark er besat. Hovedpersonerne er tre unge, kvindelige sabotører med dæknavnene Pim, Moskva og Spot - kaldet PMS. En klassisk Mette Sø-finte til kønnet. "Snebær" er - ud over at være et giftigt bær - også navnet på de tres gruppe.

Forfatteren fortæller med en nærmest legende lethed de tres historie, som spiller en større rolle end selve den væbnede modstandsindsats. De tre kender knapt hinanden, og hinandens fortid.

Bogen åbnes med, at bogens ene hovedperson, Moskva, er på vej hjem til det lejede værelse. På trappen møder hun opgangens øvrige beboere, som hver i sær har været oppe på fjerde sal for at plyndre den jødiske familie Kleins lejlighed. Det er året efter, de fleste danske jøder flygtede til Sverige, mens andre blev transporteret sydpå til tyske kz-lejre.

En anden af mange fine "historier i historien" er om, hvordan Moskva, der er jomfru, efter en nat med charmøren Carl opdager, at han ikke er, som hun troede (håbede) og derefter handler på en måde, som ændrer hendes liv for evigt.  

En tredje er da gruppens chefer, "Obersten" og "Morfar", er flygtet til Sverige. De tre kvinder får besked på at stikke piben ind og holde lav cigarføring. Det ligger ikke til deres temperament og passer dem ikke, hvorfor de i stedet fortsætter, hvor de slap. Atter må Moskva, eller Maggie som hun rettelig hedder, konstatere, at valg har konsekvenser. Også uforudsigelige.

Bogen har en spændende undertone, som undertegnede faldt for, og nogle fine karaktertegninger med anderledes, men smukke kvindeportrætter. En meget anderledes roman om besættelsestiden, end man normalt ser, hvilket i dette tilfælde er befriende.

Der er intet glorificerende ved den. Det er derimod en smuk og klog roman, der vækker til eftertænksomhed og giver lyst til at se mere fra forfatteren, der i 2010 debuterede med romanen Petit Petit og i 2012 fik udsendt I en snæver vending.

17. okt. 2013 - 12:25   17. okt. 2013 - 12:30

Bøger

Bjarne Nielsen
Anmelder
5

Mette Sø: Snebær. 278 sider, 239 kroner. Forlaget Republik.