26 Feb 2021  

KBH: Let skyet, 6 °C

Rasmus Lyberth til ungdommen: Det eneste sted, vi kan leve, er på jorden.

Nyt album

Rasmus Lyberth til ungdommen: Det eneste sted, vi kan leve, er på jorden.

"Livet skal leves på ny" kalder Rasmus Lyberth sit nyeste album med tolv sange om kærlighed, klima og kamp for livet i Arktis og dermed for hele Jorden.

Den grønlandske sanger, musiker og maler Rasmus Lyberth.
FOTO: Anders Rye Skjold Jensen
1 af 1

Både is og hjerter må smelte ved lyden af Rasmus Lyberth stemme, når han synger sin "Klima Sang" fra det nyeste album "Livet skal leves på ny", på grønlandsk "Iuunerup oqarfigaanga". Den grønlandske sanger og musiker har leveret tolv sange om kærlighed, klima og kamp for livet i Arktis og dermed for hele Jorden, med appel til at ungdommen om at tage affære.

Den tidligere flymekaniker ser konflikterne fra oven med en ørns skarpe sans for, hvad der bevæger sig.

Når isen smelter hurtigere og hurtigere i de arktiske egne, smelter også grundlaget for menneskene og kulturen. Imens sidder Trump og andre griske købmænd og tæller småpenge med henblik på at købe Grønland.

Mon ikke disse købmænd inderst inde besynger klimaforandringerne, der giver åbne vande og dermed lettere adgang til råstofferne i Arktis?

Set fra ørnens vinger

Men tilbage til Rasmus Lyberth. Han synger i stedet for at få adgang til ungdommens hjerter og visioner:

Nation hvad er mon fremtidsplanen?
Nation hvem mon der skal styre os?
Nation hvordan har vi mon lyst til at tage ansvar?
Nation hvem mon vi skal samarbejde med?

Den tidligere flymekaniker ser konflikterne fra oven med en ørns skarpe sans for, hvad der bevæger sig. Modsat ørnen slår han ikke ned på det sårbare, men dykker ned og lader vingesuset, lader digtene skubbe fremad:

Glem aldrig den nye generation
Når den endelig henvender sig til dig.

Store vidder i musikken

Musikken i "Klima Sang" er storslået og ind imellem som en hel symfoni. Selv om man kun har skævet til et postkort med naturen i Grønland, fornemmer man de store vidder og fjeldene i gennem Lyberths musik. Og så er han ikke bange for at bruge sin stemme og dens kraft fra det blide og spørgende til de vilde råb gennem fjorde og fjelde.

Lyberth maler i kraftige farver og med landskabet og mytologien i Grønland som inspiration.

Digtene og musikken står stærkt sammen.

Musikere fra forskellig egne af verden er med til at præge "Livet skal leves på ny". Lytteren vil møde afrikanske rytmer, rock, jazz, klassisk og folkemusiktoner på dette album med bidrag fra Jane Clark på violin, Alain Apaloo med guitar, Ayi Solomon på trommer til Kristoffer Jul Reenberg på orgel.

En række gæstesolister medvirker også på albummet: Christian Dahl, saxofon, Mia Engsager, trombone, og Nina Kreutzmann Jørgensen, en af Grønlands kendteste sangerinder, synger kor.

Isen kommer ikke tilbage

For første gang synger Rasmus Lyberth også på dansk, som i titelsangen "Livet skal leves på ny" og i kærlighedsdigtet "Dit varme kys". Alle sange findes med både grønlandsk og dansk tekst i et cover, der er rigt illustreret med Lyberths egne malerier. Lyberth maler i kraftige farver og med landskabet og mytologien i Grønland som inspiration.

Isen kommer ikke tilbage, men Rasmus Lyberth vil med sine sange kunne smelte hjerterne sammen i kampen for at stoppe klima- og kulturnedbrydningen. 

Seks stjerner over Arktis for dette album.

21. okt. 2019 - 14:28   26. okt. 2019 - 15:45

Musikanmeldelse

Karin Busk
Anmelder

Livet skal leves på ny. Af sanger og musiker Rasmus Lyberth.
Cover illustreret af Rasmus Lyberth.
Originaltitel: Iuunerup oqarfigaanga. Forlaget Exlibris: exlibris.dk