22 Oct 2019  

KBH: Overskyet, 12 °C

Punkkunst i nyt galleri på Nørrebro

Udstilling

Punkkunst i nyt galleri på Nørrebro

Punk, kunst og Colombia er tre størrelser, som de fleste nok ikke ser en umiddelbar sammenhæng mellem. Men en ny, intim udstilling i et nyt Nørrebro-galleri viser forbindelsen med punkens skaberkraft i en politisk kontekst.

Metanoias kvadratiske udstillingsrum er fyldt med plakater i forskellige formater.
1 af 1

Du er måske ikke klar over det, men der er åbnet et nyt og charmerende lille galleri i hjertet af Nørrebro i København. I en sidegade til Nørrebrogade, kun et stenkast fra Nørrebros Runddel, gemmer det nyopstartede Metanoia sig.

Kranier, slanger og dolke flyver rundt sammen med jordkloder, murstensmure, kampfly og urobetjente i et visuelt imponerende og organiseret virvar.

Galleriet åbnede dørene i begyndelsen af marts 2019 og er drevet af ildsjæle, der ønsker et kreativt frirum, der hverken skal være kommercielt eller påvirke den aktive gentrificering af Nørrebro. Metanoia præsenterer det ufine og det skæve fra undergrundens kunstverden i uformelle og veloplyste rammer.

Torsdag den 4. april var der fernisering for udstillingen The Prison of Self Release – el arte del Colectivo Rat Trap med serigrafitryk fra det colombianske punkkollektiv Rat Trap.

Plakatkunst og punk går hånd i hånd

Træder man ned ad de små trappetrin ved Uffesgade 2, mødes man af et overvældende og voldsomt syn: Metanoias kvadratiske udstillingsrum er fyldt med plakater i forskellige formater. Her flyver kranier, slanger og dolke sammen med jordkloder, murstensmure, kampfly og urobetjente i et visuelt imponerende og organiseret virvar.

Plakaterne viser voldens verden og er spækket med politiske budskaber og magtkritik. Ordensmagten, våben og pigtråd leder tankerne mod et verdensbillede, der er styret af vold, krig og korruption. Andre plakater bærer motiver, der opfordrer til modstand og sammenhold.

For de uindviede kan udstillingen The Prison of Self Release virke voldsom og skræmmende, men for de indviede er plakaternes æstetiske udtryk et symbol på systemets vold, men også en påmindelse om at styrke fællesskabet samt empowerment.

Rottefældens hus

Hundredevis af kilometer fra Danmarks grænser gemmer sig et sprudlende og lignende livligt kultursted, der er drevet af punkens D.I.Y.-ånd (gør det selv-ånd). I Bogotá, Colombia, udgør colombianske punkere Rat Trap-kollektivet, der de seneste år har gjort sig bemærket i det internationale punkmiljø.

Siden 2011 er det lykkedes musikere og kunstnere at drive et kultursted i et land, hvor "størstedelen af de midler, som er øremærket til kultur, sundhed og befolkningen i al almindelighed, bliver drænet af korruption", som det står i presseteksten til udstillingen.

Rat Trap-kollektivet arrangerer både koncerter og udstillinger, har øvelokaler og musikstudie. De laver workshops og har et plakat- og serigrafiværksted. De har sågar udbygget deres hus med en bunker for at kunne skabe det rum, som var nødvendigt for at kunne udfolde sig kunstnerisk og kreativt.

Kollektivet er selvstyrende. Alt drives og skabes med et ikke-kommercielt øjemed – her er det passionen og modstanden, der er i fokus! En politisk handling givet landet og verdens politiske establishment.

Metanoias program for 2019 er tætpakket, men resten af april kan man se udstillingen The Prison of Self Release – el arte del Colectivo Rat Trap.

12. apr. 2019 - 11:36   12. apr. 2019 - 12:40

Udstilling

mr@arbejderen.dk
5

The Prison of Self Release – el arte del Colectivo Rat er en plakatudstilling fra et colombiansk musiker- og kunstnerkollektiv.

Udstillingen kan ses frem til slutningen af april 2019 i Metanoia, Uffesgade 2, 2200 København N.

Se mere om Metanoia på dets facebookside.