13 Aug 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 23 °C

Poleret portræt af Mette Frederiksen

Anmeldelse

Poleret portræt af Mette Frederiksen

Thomas Larsen har skrevet et portræt af en politiker, der på den ene side forsøger med en let venstredrejet social profil, men på den anden side slutter op om den udenrigspolitiske linje med opbakning til EU og et tæt samarbejde med USA.

Bogen udkom, vel planlagt og selvfølgelig ikke tilfældigt, op til sommerens folketingsvalg, som endte med at bringe Mette Frederiksen i Statsministeriet.
FOTO: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
1 af 1

I foråret udkom en portrætbog om den socialdemokratiske partiformand Mette Frederiksen, skrevet af journalist, forfatter og politisk kommentator Thomas Larsen.

Som læser kan man få en oversigt over Socialdemokratiets version af en lang række aktuelle problemstillinger og indsigt i partiets historie de seneste årtier.

Bogen fortæller om Mette Frederiksens politiske udvikling, vokset op i en familie, der gennem flere generationer var aktive socialdemokrater. Vi hører om hendes første politiske aktivitet: Boykot af McDonalds i protest mod deres rolle i fældning af regnskov – og fordi de ikke havde overenskomst.

I det hele taget beskriver bogen en ung, venstredrejet og USA-kritisk socialdemokrat.

Indblik i kampe

Mette Frederiksen blev første gang valgt til Folketinget i 2001, som 24-årig, hvor hun blev del af en gruppe med stor intern splittelse, ikke mindst i forhold til partiets udlændingepolitik.

Bogen giver et indblik i de politiske kampe i Socialdemokratiet i den første del af dette århundrede, uenigheder der trak tråde helt tilbage til det berømmelige formandsopgør i 1992. Arbejdet i folketingsgruppen var præget af intriger, lækager og magtkampe.

Efter endnu et socialdemokratisk valgnederlag i 2005 opfordrede den afgående formand, Mogens Lykketoft, Mette Frederiksen til at stille op til som formand – en opfordring hun sagde nej til. Mette Frederiksen var på det tidspunkt “blot” 27 år og følte sig ikke klar, men når der overhovedet blev peget på hende, viser det noget om Socialdemokratiets problemer.

Gennemgang af program

Bogen udkom, vel planlagt og selvfølgelig ikke tilfældigt, op til sommerens folketingsvalg og har da også form som en gennemgang af Socialdemokratiets program i kampen for at overtage Statsministeriet.

Der er ikke det politiske emne, der ikke berøres, og der bringes et portræt af en politiker, der på den ene side forsøger med en let venstredrejet social profil, men på den anden side slutter op om den udenrigspolitiske linje med opbakning til EU og et tæt samarbejde med USA.

Bogens titel er “Mette Frederiksen – et politisk portræt”, og bogen er både et politisk og et poleret portræt. Men som læser kan man få en oversigt over Socialdemokratiets version af en lang række aktuelle problemstillinger og indsigt i partiets historie de seneste årtier.

25. okt. 2019 - 13:59   26. okt. 2019 - 15:31

Bøger

Hanne Rosenvold
Anmelder

Thomas Larsen: Mette Frederiksen - Et politisk portræt.  317 sider, kr. 299,95. Gyldendal.