21 Jul 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 26 °C

Pladderhumanisterne får høvl

Komedie om kulturradikale idag

Pladderhumanisterne får høvl

Mungo Park giver et morsomt og selvironisk indblik i humanisternes kamp for at være relevante i dagens Danmark.

De kulturradikale repræsenteres i "Fritz Hansen Folket" af den rødvinselskende Rune (Henrik Prip), der desperat søger efter at blive relevant.
FOTO: Bjarke Maccarthy
1 af 1

Mungo Parks komedie om de kulturradikales forfald i det danske samfund giver et morsomt og selvironisk indblik i humanisternes kamp for at være relevante i dagens Danmark.

Kritikken er kynisk og præcis, men leveret på en overlagt og selvironisk måde.

Det er en hård tid for den slags, der kalder sig humanister. Kulturens dirigenter. De kulturradikale. Kært barn har mange navne. Pladderhumanister har endnu flere.

Den gruppe, der før i tiden kæmpede for et bedre og mere oplyst Danmark for hele landets befolkning, bliver i dag set på som virkelighedsfjerne og elitære. De stemmer radikalt og bor i Nordsjælland. De vil redde hele verden og alle folk, men vil egentlig ikke have noget med de folk at gøre.

De vil sgu ikke være med til, at de statslige arbejdspladser skal flyttes "ud" til provinshuller på Lars Tyndskids mark. De vil fandeme ikke flytte til Esbjerg eller Næstved. Ud til de DF-stemmende, ukulturelle, lav-IQ-havende småborgere. Hvad helvede skal man der?

Fra magtfulde til irrelevante

Med kulturradikalismens grundlæggere, brødrene Edvard og Georg Brandes (Mads Hjulmand og Anders Budde Christensen), i hånden bliver beige-klædte Rune (Henrik Prip) guidet gennem de kulturradikales historie fra starten af 1900-tallet, hvor dansk politik blev besat af kultur og et opgør med systemet, til i dag, hvor bevægelsen er synonym med speltmel og elitisme.

Kritikken er kynisk og præcis, men leveret på en overlagt og selvironisk måde, der under forestillingen gang på gang vækkede højlydte grin. Mange i salen kunne nok genkende sig selv i de velskrevne replikker.

Stykket er et vindue ind til en bestemt befolkningsgruppes desperate kamp for at være relevante. "Fritz Hansen Folket" lægger ikke skjul på, at målgruppen er de kulturradikale selv. Er man ikke selv vokset op blandt dyre rødvinsflasker, PH-lamper og rytmiske jazztoner, kan dele af stykket virke uvedkommende. Det betyder dog ikke, at man som "ukulturradikal" skal holde sig fra at se stykket. Det er et utroligt morsomt indblik i en gruppe spidsborgeres forfald i en verden, hvor småborgeren har vundet.

06. nov. 2017 - 16:20   24. nov. 2017 - 09:34

Scene

Tim Ramsland
Anmelder
4

Fritz Hansen Folket

Iscenesættelse: Kamilla Bach Mortensen
Dramatikere: Line Mørkeby og Lasse Bo Handberg
Medvirkende: Marianne Mortensen, Henrik Prip, Mads Hjulmand, Anders Budde Christensen, Nana Morks, Jonas Munck Hansen

Mungo Park til 11. december
Se mere: mungopark.dk

Annonce