22 Apr 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 13 °C

Persbrandt i livtag

Svensk skuespillers selvbiografi

Persbrandt i livtag

Mikael Persbrandt viser en stor indsigt i skuespillets kunst og i sin egen voldsomme krise. Derfor læste jeg bogen til ende.

Mikael Persbrandt har skrevet sin erindringsbog "Som jeg husker det" i samarbejde med Carl-Johan Vallgren.
FOTO: Thron Ullberg
1 af 1

"Som jeg husker det" lyder den rammende titel på den svenske skuespiller Mikael Persbrandt fortælling om sit liv. Dygtigt skrevet af Carl-Johan Vallgren. Rammende titel, fordi en stor del af Persbrandts liv er oplevet gennem coke, druk og det, der er værre, men Vallgren lægger genialt sine ledetråde ud til læseren.

Beck-serien gav fedt overskud, og hele tiden blev budgettet halveret og tempoet skruet op. Ligesom i hjemmeplejen.

Persbrandt ved i dag, at han er bipolar. Det får man at vide allerede fra starten af bogen.

I Danmark er Mikael Persbrandt kendt for Hamilton-filmene, HypnotisørenEnglegård, En du elsker og Hævnen. Rigtig mange kender ham som Gunvald Larsson i tv-serien Beck

Persbrandt kan ikke finde en god forklaring på, hvorfor han gentagne gange i sit liv, så at sige springer fra den højeste vippe med eller uden vand i bassinet. Pludselig bliver det hele ham for meget.

Ligegyldigt om han er midt i sin bedste rolle, største filmkontrakt eller netop har holdt sin nyfødte søn i armene, så buldrer han ud i heftig og hensynsløs druk, damer og drugs. Efter et par dage eller rigtig mange dage står han tilbage med en voldsom skam, han ikke kan håndtere. Heldig er han at møde Sanna Lundell, som spotter hans bipolaritet. Men også hende svigter han.

Først efter at have sprængt bunden ud at det tomme bassin, finder han frem til den rigtige hjælp og tager imod. På vejen har han skrottet mange selvkloge terapeuter, der lugter penge. Og penge har han haft masser af – i perioder. Men hvad nu hvis Mikael Persbrandt havde fortsat som den almindelige forstadsdreng med sin bipolaritet?

Han udleverer både sig selv og andre totalt. Også filmselskabet og metoderne bag "Hobbit"-trilogien. Ren spekulation, men de er ikke alene om det. Beck-serien gav fedt overskud, og hele tiden blev budgettet halveret og tempoet skruet op. Ligesom i hjemmeplejen.

Persbrandt har en stor indsigt i skuespillets kunst og helt uden snobberi. Han er teatret fuldstændig hengiven. Derfor læste jeg bogen til ende. Håber at se ham live på Dramaten i Stockholm.

25. aug. 2018 - 09:37   25. aug. 2018 - 11:06

Bøger

Karin Busk
Anmelder
4

Mikael Persbrandt: Som jeg husker det. Carl-Johan Vallgren og Mikael Persbrandt. POLITIKENS FORLAG. Pris 300 kr.