17 Nov 2018  

KBH: Overskyet, 5 °C

Perlefar er helt oppe at flyve

Frisk fredssang

Perlefar er helt oppe at flyve

Perlefar fra Ålborg er aktuel med ny fredsang, der sætter politikernes hensynsløse hensigter på snedige vers.

Perlefar på scenen. Renas Kayalp, forrest med guitar og kasket. til højre ses Mikkel Sørensen på harmonika.
FOTO: Carsten Linde
1 af 1

Som gamle Bush, han sagde, ja så trumfer penge fred…

- sådan spiller Perlefar ud på sin helt nye fredssang, som man kan se og lytte til på YouTube. Til fængende folkemusikalske rytmer med harmonika og græsk islæt, har bandet Perlefar skabt en meget morsom og ganske professionel video til deres sang "Kampfly".

Med fredssangen "Kampfly" kaster Perlefar sig ind i den debat, som politikere helst vil undgå.

Morsom, fordi med denne sang får Perlefar sat politikernes hensynsløse hensigter på snedige vers. Der er nemlig ikke noget nyt i Trumps krigspolitik, han gør som de foregående præsidenter, og danske politikere følger lige i hælene på ham.

Perlefar er et ungt folkemusikband fra Ålborg med et bredt repertoire og inspireret af folkemusik fra Skagen til Beirut. De går ud med musikken og sangene på gader og spillesteder og sidste år kom de forbi Rød Første Maj i København.

Video med fed politisk satire

Men det er hjemme i Ålborg, at videoen er optaget. Perlefar optræder i noget, der ser temmelig udbombet ud. Det er vist bare en byggeruin udenfor Ålborg, men det virker. Silo og ruiner minder om de krigsområder, vi har set fra Irak, Syrien og andre steder, hvor også danske fly har været sat ind.

Nu kan de gamle flyvere snart ik’ bombe nog’en,

- synger Mikkel Sørensen fra Perlefar og sætter tingene på spidsen af en F-16, som alle ved, helst burde flyve med en mekaniker ombord hele tiden. Men politikerne og våbenindustrien glæder sig til at :

- opgradere vores militære isenkram,

  så vi kan bombe Mellemøsten væk fra pengedam.

Og det værste er:

- at så flyver de, og bomber de, spørg’ ik’ engang om lov

pisser på demokratiet, åh, hold kæft hvor bli’r jeg flov…

Billedligt talt bliver man straks involveret i en demonstration i Ålborgs gader sammen med Perlefar og en masse unge mennesker.

Videoen er meget professionel i optagelse, klipning og timing. Tekst og billede er i flot kontrast til hinanden, og det giver en helhed af satire. Fed politisk satire.

Musikken minder om cirkusmusik. Man kan finde dansetakt og demo takt på samme tid i denne musik. De fem unge musikere håndterer både harmonika, trommer, elbas, guitar og slagtøj.

Inspiration fra Chaplin

Mon ikke Perlefar er inspireret af Chaplins film "Diktatoren"?

Renas Kayalp fra Perlefar spiller en spekulant, der danser rundt og leger flyvemaskine, mens han stirrer på et kort over Mellemøsten. Han er helt oppe at køre: Der er jo meget mere at tjene på krigsfly end på privatisering af plejehjem og boliger!

Med fredssangen "Kampfly"  kaster Perlefar sig ind i den debat, som politikere helst vil undgå. 

Det er ikke deres første politisk satiriske sang. Tidligere har integrationsminister Inger Støjberg fået sine hensynsløsheder sat på vers af Perlefar i sangen ”Pigen med det røde hår".

Lyst til at høre Perlefar live? Du har chancen på Distortion Festival i København i slutningen af maj.

17. maj. 2017 - 08:45   17. maj. 2017 - 08:50

Musik

Karin Busk
Anmelder
5

Kampfly. Fredssang af bandet Perlefar.
Se mere på Youtube eller Perlefars egen facebookside.