22 Jul 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 24 °C

Patriotisme på scenen

Teater om USA

Patriotisme på scenen

Teaterstykket "A Patriot's Guide to America" spørger, hvad der er blevet af 250 års amerikansk drøm.

Stykket indeholder to akters blanding af poesi, dans, historisk info, musik og fysisk teater med nedslag i 250 års USA-historie.
FOTO: static.pexels.com
1 af 1

At teaterstykket "A Patriot's Guide to America" er muliggjort ved økonomisk hjælp fra USA's ambassade i Danmark, er i sig selv en advarsel.

Men vi lader tvivlen komme de særdeles energiske skuespillere fra Down the Rabbit Hole Theatre i København til gode.

For få gange får vi små stikpiller til den kuldsejlede og vingeskudte amerikanske drøm.

Det kan være interessant, om kunstnerne på scenen, der er amerikanere, men bosat i Danmark, har fået noget materiale at arbejde med, som sætter fokus på nogle af de bekymringer og frustrationer, der utvivlsom findes i den amerikanske befolkning, især efter valget af en vis præsident i USA i november 2016.

Nationalsangen

Til at starte med tester skuespillerne publikum ved at bede dem rejse sig og synge med på USA's nationalsang. Med hånden på brystet. Om det er ironisk eller dyb alvor, lader være uvist. I hvert fald forsøger de at vinke Arbejdernes anmelder op og stå, da han genstridigt bliver siddende.

Stykket indeholder to akters blanding af poesi, dans, historisk info, musik og fysisk teater med nedslag i 250 års USA-historie. Fokus er på, hvordan det er gået med den amerikanske drøm. Og hvad er den i dag?

Det får vi et lidt rodet billede af. USA er jo på mange måder et utrolig smukt land med en gæstfri befolkning. Men dets politiske ledere er en rodet blanding af notoriske gangstere og absolut krigsliderlige banditter i habitter. 

Det sidste får vi ikke så meget spot på. Det er uvist, om en skuespillers bemærkning i anden akt var ironisk tiltænkt, men i hvert fald rungede latteren højt, da han udtalte, at "Al vor historie er ikke lige god. Men vi er kommet over det".

Stikpiller til drøm

Et par gange får vi små stikpiller til den amerikanske drøm om, at hvide selv kan vælge deres skoler, eller via en monolog fra en skuespiller, at hans mor eller mormor var kommunist. Indslaget om, hvad flaget betyder for mange såkaldt patriotiske amerikanere, er mere tankevækkende end direkte morsomt.

Men trods kras kritik, skal Down the Rabbit Hole Theatre trods alt have ros for teaterteknisk at forsøge at få publikum med ved at involvere dem flere gange undervejs – lige fra starten i forhallen til festen bagefter. Musikerne var også gode med deres ragtime-musik.

Sproget kan dog være en hindring for et dansk publikum at følge med i. Skuespillerne bør i hvertfald tale langsommere.

Kære Down the Rabbit Hole Theatre. Tror I, at USA's ambassade i København ville have støttet jer, hvis I havde beskrevet noget af den vrede, desorientering, frustration og raceopdeling, der i stort omfang ligger latent og ruger i det amerikanske samfund?

Tjah, et godt spørgsmål for dedikerede, selvstændige kunstnere, der elsker deres fag.

05. nov. 2017 - 14:50   05. nov. 2017 - 15:00

Scene

Anders Fenger
Anmelder
2

A Patriot’s Guide to America. Instruktør: Jeremy Thomas-Poulsen
Med Alex Lehman, Tina Robinson og Tom Hale
Musik: Jeppe Cloos, Asger Soegaard og Anders Hermansen
Dramaturg: Rasmus Rhode
Producer: Down the Rabbit Hole Theatre
Co-producer: Teater Ord/Blindt

HIT – House of International Theatre
Rådhusstræde 13, 4th floor
1466 Copenhagen K

Frem til 12. november.

Annonce