21 Nov 2018  

KBH: Spredte skyer, 6 °C

Ordjonglør og publikumcharmør

Bo Evers

Ordjonglør og publikumcharmør

– Jeg har sympati med kampen mod ulighed og fattigdom, og kan se mig selv være en del af den kamp, siger sanger og musiker Bo Evers, der lige nu er på forårsturné i Danmark.

Bo Evers spiller til koncert i Kulturhuset, Ishøj.
FOTO: Photography by Winther
1 af 1

Den enlige unge mand med sin guitar på scenen i Ishøj – Bo Evers – kan bedst beskrives med tre ord: Ordenes junglør, publikums charmør og morsom socialrealistisk provokatør.

Der er en god stemning - både på grund af konceptet, men især på grund af Bo Evers jordnære og humoristiske personlighed.

Arbejderen er taget med på en lytter under Bo Evers' Danmarksturné foråret 2018. Denne aften er han nået til Ishøj, hvor der er fyldt op i Kulturhuset.

Giver sig tid til publikum

Koncerten er efter konceptet 50/50. Det vil sige 50 pladser til 50 kroner per plads. Publikum får mulighed for at komme helt tæt på kunstneren i en intim solokoncert. Publikum sidder ved hyggelige cafeborde, og Bo Evers er blandt publikum på gulvet og i øjenhøjde.

Der er en god stemning - både på grund af konceptet, men især på grund af Bo Evers jordnære og humoristiske personlighed.

Han giver sig tid til at svare på spørgsmål under koncerten og fortælle små morsomme anekdoter omkring sangene. Alt imens han dribler med de sjoveste ordvendinger, spændende og humoristiske tekster. Han kan mere en synge og skrive. Han kan også levere fantastisk guitarspil, hvor hans fingre skifter lige så hurtigt og sikkert på strengene, som hans mund jonglerer med ord.

I sangen "Nye dimensioner" bliver Bo nødt til at stoppe op et øjeblik på grund af publikums overdøvende latter. Publikum var pænt blandet i alderen 20 til 70 år, og alle gik fra koncerten i herligt humør.

Nye dimensioner

Men der er mere end latter i Bo Evers. Sidste år spillede han til julefest for hjemløse i København. Og han har skrevet sangen "Skæve Eksistenser":

Mor, prøv at se! Der går en meget meget mærkelig mand/ En af dem man ikke ser så tit / Han vralter som en and/ og fløjter som en lille smuk musvit/ Kig dog ordentlig på ham knægt, det er ikke pænt at glo/ Det en af den slags skæve eksistenser, som tror de kan te sig uden konsekvenser/ De bare tramper rundt som betændte filipenser/ før de laver mer ballade/ knækker flere fingre forvolder mere skade/ før de tramper flere høje hatte flade/ Nu er jeg blevet voksen og har ikke noget job/ min chef har sagt mig op/ Gæt hvad folk de siger om mig nu?!

Ulighed og afmagt inspirer

Bo Evers er ikke i tvivl om, hvad han gerne vil med sangen:

– Jeg vil gerne vise barnets åbne sind, sat op imod det konservative, forstokkede, småborgerlige voksne. Skellet mellem rig og fattig bliver større og større. Og når man ikke er en del af eliten, kan man føle en enorm afmagt. Det provokerer og inspirerer mig, fortæller Bo Evers om sangen.

Bo Evers synger på dansk.

– Jeg skriver mine tekster ud fra, hvad jeg oplever rundt omkring i det nære og i samfundet generelt. Hvis jeg oplever noget i samfundet, der provokerer mig, så skriver jeg om det, fortæller Bo Evers til Arbejderen.

Han uddyber:

– Jeg er dansker og jeg tænker på dansk. Derfor har jeg bedst ved at udtrykke mig på dansk, når jeg skal beskrive humor, følelser, sjov og alvor. Jeg formulerer mig renest på mit modersmål. Det er på dansk, at mine tekster bliver mest ærlige.

Selv en del af kampen

Han synger også til demonstrationer. Sidste år stillede han op for netværket Bekæmp fattigdom NU, der demonstrerede mod fattigdom under parolen "Ja til social retfærdighed - Nej til fattigdom".

– Jeg har sympati med kampen mod ulighed og fattigdom, og kan se mig selv være en del af den kamp. Derfor vil jeg gerne stille mig op og være synlig i deres demonstrationer.

Næste projekt er at færdiggøre den sang, han er i gang med at skrive til Christiana, der udgiver en ny Christiania-plade til september.

Har du aldrig oplevet Bo Evers,  er du gået glip af meget. Men hvis du har oplevet ham, ved du, du ikke vil gå glip af hans næste koncert. Arbejderen fangede ham midt i hans Forårs-Danmarksturne. Turen fortsætter i april til Silkeborg, Islands Brygge i København, Vordingborg... og flere andre byer.

>> LÆS MERE: Bo Evers' Facebookgruppe

13. apr. 2018 - 09:05   17. apr. 2018 - 11:55

Koncert

Morten Larsen og Henriette Degn
Anmeldere
4