23 Jan 2020  

KBH: Overskyet, dis, 5 °C

Omtågede mænd og stærke følelser

Ny dansk dramatik

Omtågede mænd og stærke følelser

Jeg vil opfordre vendelboerne og andre til at se forestillingen "Tæt tåge" og stille sig selv og hinanden spørgsmålet, hvad er det egentlig kvinder forestiller sig om mænd?

Forestillingens to skuespillere, Peter Gilsfort ogh Nicklas Søderberg Lundstrøm, er begge nye ansigter på Vendsyssel Teater.
FOTO: Jacob Stage
1 af 1

Vendsyssel Teater lancerer egenproduktionen Tæt tåge som et stykke om "mandetavshed og stærke følelser".

Mor burde have haft maskulint modspil i den dramaturgiske proces.

Mere detaljeret om handlingen: På scenen mødes to for hinanden fremmede mænd i tågen. De er fortumlede og ved ikke, hvor de befinder sig. Åbenbart befinder de sig på eller ved et bjerg. Der er en grund til, at de er endt der uden ure og mobiltelefoner, men den skal ikke afsløres her.

I dette tågede "ingenmandsland" udvikler samspillet mellem de to omtågede mænd sig fra sløret bekendelsesmonolog til en slags dialog "om at være mand – og både kæreste og far – og om at sætte ord på det, man(d) ikke plejer at tale om. Slet ikke til fremmede" som der står i pressemeddelelsen bortset fra d i parentes.

Efter at have oplevet forestillingen kom jeg i tanke om jeg’et i Shu-bi-duas sang "Står på en alpetop", når han synger:

Nu har jeg nået toppen mor
hvor er her skide koldt
ja jeg har nået toppen mor
nu må du da være stolt
var det, det du mente
da du sagde jeg skulle op

Mor er også den kvindelige trio + en bestående af manuskriptforfatter Eva Boland Koch, scenograf Nadia Nabil, instruktør Ina-Miriam Rosenbaum og ude i kulissen teatrets dramaturg Anne Middelboe, der udgør forestillings bagkvinder.

Godt nok skaber scenografi og lysdesign (Marcus Philippe Gustafsson) fint ophævelsen af tid og illusionen af stedet som et slags bjerglandskab, og instruktionen får også skabt bevægelse og variation i indtrykket herunder nærhed og distance mellem skuespillerne og tilskueren. Handlingen er brudt op i en række ujævne sekvenser, der kædes sammen af korte musik sekvenser, komponeret til lejligheden af August Rosenbaum. Alt sammen fungerer fint, men teksten! En ophobning af stereotyper om mænd. Tror Mor virkelig, at det er sådan man(d) taler til hinanden? Mor burde have haft maskulint modspil i den dramaturgiske proces.

Netop på grund af teatrets satsning og ikke mindst mine ovenstående ’drengerøvs’ indvendinger vil jeg opfordre vendelboerne og andre til at se forestillingen og stille sig selv og hinanden spørgsmålet, hvad er det egentlig kvinder forestiller sig om mænd? Der er så meget kvinder ikke ved – af gode grunde.

26. sep. 2019 - 16:14   26. sep. 2019 - 16:36

Scene

Allan Vokstrup
Anmelder

Tæt tåge. Tekst: Eva Boland Koch. Instruktion: Ina-Miriam Rosenbaum. Medvirkende: Peter Gilsfort ogh Nicklas Søderberg Lundstrøm. Set på Vendsyssel Teater Black Box i Hjørring den 24. september 2019.