27 Jan 2020  

KBH: Overskyet, dis, 6 °C

Om at bryde regler

Danseteater til teenagere

Om at bryde regler

Hvad med at invitere din umulige teenage-datter eller søn med i teateret?

Jennifer Wagstaffe som Ene i kamp mod Skyggekongen.
FOTO: Søren Meisner
1 af 1

Er du dybt frustreret over din teenagesøns eller pre-teenagedatters tilsyneladende sløvhed, hysteri eller opgivende rysten på hovedet over dine til lejligheden opfundne syge "regler". Så er der her en god mulighed for at gå i teateret – sammen – både forældre, bedsteforældre og børnene og få en knaldgod oplevelse ud af det.

Yes. Moralen er klar. Det er o.k at bryde reglerne i en god sags tjeneste. 

"Taynikma – Skyggens vilje" er danseteater, baseret på den danske bestsellerserie Taynikma, der er solgt i mere end en halv million eksemplarer. For jer, der ikke lige ved det, så er hæfterne en nyskabelse på det danske børnebogsmarked ved at være halvt manga-tegneserie, halvt roman – og nu for første gang overført til teatret i et univers af tegneserie og pantomime, musik og dans.

Vi følger Ene, der som spædbarn mistede sin mor og far i krigen mellem lys og skygge. Hun måtte vokse op hos Solklanen og følge de regler, som mesteren havde opstillet for at beskytte hendes svage hjerte.

Da hun en nat får at vide, at hun har en tvillingesøster, som bliver holdt slave af selveste Skyggekongen, bliver hun nødt til at gøre det, som hun aldrig før har gjort: At bryde reglerne.

Yes. Moralen er klar. Det er o.k at bryde reglerne i en god sags tjeneste. Tag den, forældre! En mindre pointe kan være, at mennesket rummer en hårfin balance mellem lyse og mørke sider.

Danserne fortæller historien med deres kroppe. Jennifer Wagstaffe er god som Ene, men Erick Odriozola er rent ud sagt fantastisk udtryksfuld og smidig i sin rolle som den fremmede med kutte, der havner i fængslet.

Det kan godt være, at det til en start lyder oldnordisk, at instruktøren har fået fat på viceballetmesteren på Pantomimeteatret i Tivoli for at skabe dette univers af mimekunst, dans og tegnet baggrund – men det virker.

Det var dejligt, at lydfolkene ved forpremieren fik styr på den for høje musik og for lave fortællestemme.

Denne anmelder havde to pap-teenagetøser og deres mor med i teateret. Dommen var klar fra ungerne: Det var "spændende". Den ene er nu i gang med at læse de første af de 16 Taynikma-bøger. Godkendt!

12. nov. 2015 - 12:40   17. nov. 2015 - 16:20

Scene

Anders Fenger
Skribent
4

Taynikma – Skyggens vilje

Medvirkende: Jennifer Wagstaffe, Erick Odriozola, Paul James Rooney, Stephan Pollner

Koreograf: Per Lundsgaard

Scenograf: Jan Kjær

Syerske: Helle Brinkholm

Videodesigner: Frederik Lindgren

Dramatiker, forfatter: Merlin P. Mann

Komponist Mathias Nielsen

Teater Vestvolden, Hvidovre, København.

Frem til 25. november.