22 Sep 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 13 °C

Nazistisk enetime

Mads Wille imponerer

Nazistisk enetime

Enetime handler om en lærer, der giver enetimer til en uvidende 16-årig pige. Ganske tankevækkende er det, hvis Enetime bliver sat i forhold til hverdagens politiske begivenheder.

Rosalinde Mynster, Mads Wille og Sarah Boberg imponerer.
FOTO: Robin Skjoldborg
1 af 1

Der er en grund til, at flere og flere teatre i Danmark og verden over med sit repetoirevalg minder os om den aktuelle fare for autoritære ledere, Trump og den snigende fascisme.

I teaterstykket Enetime advarer den rumænsk-franske dramatiker Eugène Ionesco mod overdreven autoritetstro, der konkret kan føre til nazisme.

Et mareridt af manipulationer, magnestisk talestrøm og brutalt mord.

Stykket er skrevet fem år efter Anden Verdenskrig, og har spillet uafbrudt i over 60 år på et teater i Paris. Publikum i København kan nu se stykket på teateret Sorte Hest, der lader skuespillerne Rosalinde Mynster, Mads Wille og Sarah Boberg formidle et mareridt af manipulationer, magnetisk talestrøm, rent vås, der ender i brutalt mord.

Autoritære ledere

Stykket handler om en lærer (Mads Wille), der giver enetimer til en uvidende 16-årig pige (Rosalinde Mynster), der skal hjælpes videre til universitetet.

Ganske tankevækkende er det, hvis Enetime bliver sat i forhold til hverdagens begivenheder.

Der er en grund til, at flere og flere teatre i Danmark og verden over med deres repetoirevalg minder os om faren for autoritære ledere, deres herskertrang og den snigende fascisme.

Højreekstreme folketalere skubber sig frem i flere europæiske lande, mens en Donald Trump i USA splitter folkeslag og nationer mod hinanden med diverse dekreter og det ene rablende tweet efter det andet.

En anden aktuel parallel, man nemt kan drage af Enetime, er den omsigsgribende MeToo-bevægelse blandt kvinder, der protesterer mod nogle mænds sexchikane og overgreb.

På denne måde gør teater lige præcis det, som det skal – pirre til vores tanker, ægge reaktionen, skabe debat og sætte ting i relief.

Pragtpræstation

Især Mads Wille imponerer i denne version af Enetime. Han står for 90 procent af de mange tusinde talte ord i det chokerende stykke. Ikke en fejl. Fantastisk memoreret – en pragtpræstation.

Men også Rosalinde Mynster spiller den naive studine med en uskyldsren klarhed, mens Sarah Bobergs kølige arrogance og følelseskoldhed med flere længder topper den nazistiske hunulv Ilse.

24. okt. 2017 - 14:28   27. okt. 2017 - 10:41

Scene

Anders Fenger
Anmelder
5

Enetime

Dramatiker: Eugène Ionesco.

Iscenesætter: Marie Vinterberg.

Scenograf: Marianne Nilsson.

Medvirkende: Rosalinde Mynster, Mads Wille og Sarah Boberg.

"Enetime" spiller på Teatret ved Sorte Hest på Vesterbrogade indtil 2. december.

Varighed: cirka en time uden pause.