16 Jul 2019  

KBH: Spredte skyer, 11 °C

Når systemet ikke virker

Anmeldelse

Når systemet ikke virker

Karina Willumsen genopliver 70'ernes DEMOS-ånd med anti-krigs singlen "Bryd det ned – byg det op".

Der var ikke et øje tørt, da Karina Willumsen og DEMOS præsenterede protestsangen "Bryd det ned - byg det op" på Café Blågårds Apotek.
FOTO: DEMOS
1 af 1

Det er næsten for meget på én gang – nærmest rent Kinder-æg – hele tre ting på én gang!!

Det er politisk, så det gungrer, musikalsk så det gynger og poetisk så det rykker. 

Det er politisk, så det gungrer, musikalsk så det gynger og poetisk så det rykker.

Den unge sanger og musiker Karina Willumsen vibrerer af åbenlys glæde til denne releasefest på Café Blågård Apoteks lille scene. Rundt om hende vrimler det med mennesker, der allesammen på en eller anden måde har lod og del i hendes nye single "Bryd det ned - byg det op".

De er allesammen kommet for at fejre fællesskabet, for DEMOS er atter på banen med en protestsang. De gamle revolutionære hænger ud med de nye aktivister fra kønskampen. De første hylder med en klump i halsen den politiske musiks nye håb, pigen med det skarptslebne sværd og det enkle, musikalske touch, der skal sætte den udskældte og misbrugte genre tilbage på dagsorden.

Arne Würgler er der og holder en lang tale om det. Omkring ham flokkes mangt en gammel aktivist med tilknytning til forlaget DEMOS, der har udsendt den lille cd. Det sidste er i sig selv bemærkelsesværdigt. Det er 35 år siden, at DEMOS sidst har udgivet politisk musik, selv om der har været tilløb.

Foreningen har de sidste fire år genudgivet en række vinylplader som CD på et tidspunkt, hvor den tids musik var i fare for at forsvinde ud af den almene politiske bevidsthed: Kvindesange, bøssesange, slumstormersange og den legendariske "Den Første Maj". Alle har de formet en rød generations bevidsthed og lige nu står de deres prøve hos nye kampklare generationer.

Det fede ved Karina Willumsen er hendes umiddelbarhed. Den par og tyveårige cand.soc i international politik og kommunikation er ikke blot aktiv feminist af den slags, der ikke gider høre på mere pis. Hun har en fortid som praktikant, hjælper og medlemssekretær i Folketinget for skiftende medlemmer af Socialdemokraterne, har skrevet reklametekster i Barcelona, været projektleder i Fair Living og aktiv i et netværk, der arbejder med menneskerettigheder og minoriteters vilkår.

Det kunne være kedeligt. Det er det ikke. Karina Willumsen er en humoristisk, lun, skrap og afslørende ordsnedker, der med enkle musikalske midler saver sort, blå og rosa blok i småstykker:

"Det er ikke nok at stemme rødt
og vende sig i trods
for systemet er problemet
og systemet det er os..." synger Karina Willumsen syleskarpt.

– Vi kan ikke bare kigge på og holde kæft, mens Danmarks skiftende regeringer giver vores flygtninge og migranter en værre og værre behandling, siger hun, og forlanger, at vi siger fra og råber op, når systemet ikke virker:

– Og det her system, det virker ikke, tilføjer hun lakonisk.

Denne magiske eftermiddag er Blågårds Apotek samlingspunkt for en ny slags modstand. Gammel vin på nye flasker? Om og om igen gjalder sangens enkle mantra:

Luk det ned, sæt os fri
udenpå og indeni
Og byg det op, ja byg det op
bryd det ned sæt os fri
udenpå og indeni
og byg det op.

Den lader vi stå et øjeblik. Imens fortsætter kampen.

17. dec. 2015 - 10:30   28. jan. 2016 - 14:22

Musik

Gert Poder
Anmelder
6

Karina Willumsen: Bryd det ned – byg det op. Single-CD DEMOS2015.