20 Jun 2019  

KBH: Spredte skyer, 18 °C

Menneskelig varme i isnende kulde

Ága:

Menneskelig varme i isnende kulde

Isnende koldt er klimaet, og isnende koldt er væsenet bag klimaforandringerne i filmen Ága. Men to ældre eskimoers liv og skæbne i den sibiriske tundra er opfyldt af den dybeste ømhed, og deres indsigt er enkel og klog.

Feodosia Ivanova og Mikhail Aprosimov leverer fremragende, rørende præstationer i det stilfærdige arktiske drama Ága.
FOTO: Kaloyan Bozhilov
1 af 1

Allerede i introen til Ága anslås det bagvedliggende tema: En gammel eskimo drager over isen med sin slæde for at fange fisk under isen. Den arktiske stilhed brydes af et fly, der trækker en hvid røg efter sig over den blå himmel, mens eskimoen, Nanook, hugger et kegleformet hul dybt i isen for at nå vandet og kaste en krog på en kæp ned.

Filmen er en øredøvende stilfærdig og uomgængelig anklage mod de sociale kræfter bag klimaforandringerne.

"Min hensigt med denne film var at se på, hvordan moderne civilisationer udfordrer bevarelsen af polarsamfund. Jeg er samtidig interessseret i, hvordan disse eskimoer, som lever under uudholdelige vilkår for moderne mennesker, har formået at bevare ømhed i deres personlige relationer og omfatte livet med smil og sympati".

Ordene tilhører bulgareren Milko Lazarov, der har instrueret filmen Ága, og sammen med Simeon Ventislavov også skrevet manuskript til den. Hans hold filmede med specialoptik i 30 graders frost i den sibiriske tundra i republikken Sakha i det nordlige Rusland. Filmen blev uden for konkurrence vist til afslutninggallaen på Berlin International Film Festival 2018.

En sang for livet

Det ældre ægtepar, Nanook og Sedna, lever et nøjsomt, barskt liv i og omkring en selvbygget teltkonstruktion, en yurt, i den iskolde arktiske ødemark. Deres virke for at leve og deres gensidige afhængighed illustreres i simple billeder, simple redskaber og materialer - og lydene, når de bearbejdes.

Dialogen er knap, men selv om de næppe har mange års skolegang eller stor boglig viden, udtrykker de to en dyb forståelse for livets og naturens vilkår og omskiftelser. Ofte i aforismer, erindrings- eller drømmebilleder. Ága, deres eneste datter, som er rejst væk til "civilisationen", er en hovedfigur i disse billeder.

Endnu mere udtrykkes deres gensidige respekt og ømhed i deres blikke til hinanden, deres håndbevægelser og diskrete kærtegn. Og de følelser, der skiftevis glæder og martrer dem i mødet med livets tildragelser, kan læses i deres øjne, mimik og stilfærdige kropssprog. Et mere end symbolladet varsel er mødet med de få pattedyr i området, som Nanook søger at fange. Og i hans endelige møde med civilisationen refereres ordløst, men uafvendeligt til introens keglesnit i isen.

... og for Ága

De hidtil helt ukendte lokale skuespillere, Mikhail Aprosimov og Feodosia Ivanova, yder, sammen med de få andre lokale spillere, en fabelagtig præstation med deres smukke, usminkede ansigter, der gennemfures af levet liv. Og Lazarovs billedsprog understøtter fuldstændig de menneskelige følelser og naturens kræfter. Med lange sekvenser, næsten still-billeder, som brænder sig ind på nethinden, uden flashes, flashbacks eller andre falbelader.

En stilfærdig film, som ikke lader seerens følelser i ro eller lader éns opmærksom slippe ét øjeblik. Også lyden er billedskabende, selv når dens kilde er uset på lærredet. Det står ikke med neonskrift nogetsteds: Men en øredøvende stilfærdig og uomgængelig anklage mod de sociale kræfter bag klimaforandringerne er Ága også. Vi lader instruktøren  Milko Lazarov få det sidste ord:

"Jeg har længe været fascineret af moderne civilisationers indvirken på fjerntliggende samfund i den mindre udviklede verden; hvordan processer, der ikke synes at have noget at gøre med dem ved første øjekast, kan have en dødelig virkning på hele befolkningsgruppers liv."

20. dec. 2018 - 06:45   20. dec. 2018 - 06:50

Film

Arne Lennartz
Anmelder
6

Ága, spillefilm (Bulgarien/ Tyskland/ Frankrig). 96 min. Instruktør: Milko Lazarov. Manuskript: Milko Lazarov, Simeon Ventsislavov.
Premiere i dag.

Vises i: Empire Bio og Grand Teatret (Kbh.), Øst for Paradis (Aarhus), Biffen (Aalborg), Nicolai Bio (Kolding), Valby Kino, Ishøj Bio, Klovborg Kino.