26 Oct 2020  

KBH: Spredte skyer, 10 °C

Mellem to stole

Anmeldelse

Mellem to stole

"Codeswitching" er betegnelsen på at veksle mellem to sprog i samme sætning. Det kan Boel Harning.

1 af 1

"Nå, du taler skandinavisk", lyder det ofte lidt overbærende, når svenskere i et forsøg på at tale dansk falder tilbage til modersmålet med et enkelt ord eller en hel sætning. Det kaldes codeswitching og som navnet antyder, sætter det sproglige og kulturelle koder op mod hinanden.

"Nå, du taler nok skandinavisk", lyder det lidt overbærende, når svenskere i et forsøg på at tale dansk falder tilbage til modersmålet med et enkelt ord eller en hel sætning.

Det ved den svenske lyriker Boel Harning alt om. Hun er født i Sverige, vokset op i Danmark og er nu flyttet tilbage til Sverige sammen med sin mand, den svenske tegner Artur Berlikowski. I sin seneste digtsamling "Codeswitching" tager hun godt og grundigt fat i forskellene på svenske og danske sproglige koder. De 28 digte veksler fra ultrakorte, kodede meddelelser:

med DNA skal vi snart
utrota maskrosorna
de uppstudsiga
***

til lange politiske protester mod tåbeligt regelrytteri, fejlslået cannabispolitik, overdreven pædagogisering i dagsinstitutionerne, feminisme og kemiske våben. Fra erotisk ladede øjeblikke til barnets uhæmmede glæde over naturens rigdom og skønhed:

Näst intill videungen
en fontanell i solen
ett så bräckligt barn
***

Boel Harnings værdier og begreber skifter betydning, som andre skifter skjorter. Resultatet er et spændingsfelt, som om vi stod midt på Øresundsbroen og skulle vælge. Er vi svensk eller dansk? Er vi til Systembolag eller Christiania? Feminisme eller mandschauvenisme? Er vi virkeligt så forskellige?

"Codeswitching" er udgivet på forlaget BoD.se, hvilket vil sige, at det er en selvudgivelse. Og så er den forbudt af Apple. Det skyldes formentlig en lille erotisk tegning på forsiden og til et af digtene. Den viser en nøgen kvinde, der presser sit underliv op mod en kæmpefallos, og det har været for meget for mediekoncernen, der efter udgivelsen sendte forfatteren følgende besked:

“…Hej Boel
vi beklagar att informera dig om att din bok inte kunde friges för försäljning p.g.a. Apples stränga krav avseende innehåll….“

Endnu en kode fra en anden kultur.

09. dec. 2015 - 12:15   09. dec. 2015 - 12:20

Bøger

gp@arbejderen.dk
5

Boel Harning: Codeswitching. Illustration: Artur Berlikowski. 64 sider, 199 kroner. Forlaget BoD.se. Kan også kiøbes som E-bog på CDON for 119 kr. Se mere på harning.wordpress.com