04 Jul 2020  

KBH: Overskyet, let regn, 15 °C

Man kan skifte spor eller opspore noget nyt

Hausgaards sange som teaterstykke:

Man kan skifte spor eller opspore noget nyt

Forestillingen "I Fornuftens Land" udspiller sig på en banegård i provinsen, hvor enfoldighed, letkøbt politisk indsigt og selvoptagethed bliver spiddet, mens de ventende passagerer overvejer en helt ny rejseplan.

Fire kvinder og to mænd strander i ventesalen på deres rejse til Fornuftens land, da der er sket en sporskiftefejl.
FOTO: Søren Hasselgaard Skaaning
1 af 1

I de sidste 40 år har Niels Hausgaard altid været der med sine på overfladen "uskyldige" sange, som altid har haft et underlag af dyb samfundskritik. Nogle af hans sange bliver nu sunget af andre i forestillingen "I Fornuftens Land" på Vendsyssel Teater.

Da sporskiftefejlen endelig er rettet, vælger ikke alle rejsende at springe på toget og gennemføre rejsen. 

Gennem det sidste ti-år udvikler et Haugaard-show sig nærmest efter en fast formel. Lange introduktioner (på rigsdansk) mens der stemmes guitar for endelig at spille en sang på vendelbomål om en daglidags hændelse, som har en bidende satirisk pointe.

Dagligdags hændelse 

Derfor har jeg altid forbundet Hausgaards sange med manden selv og egentlig aldrig troet det muligt for andre at fortolke og fremføre hans sange så overbevisende, at man troede på dem.

Men det ER muligt, hvilket demonstreres overordentlig overbevisende i forestillingen "I fornuftens land", som er bygget over Niels Hausgaard sange. Rammen er en ventesal på en lille provinsbanegård, som vi husker den fra 1950'erne.

Scenografien dufter lidt af D(et)D(er)(va)R - eller måske Sverige set gennem Roy Andersons øjne? Fire kvinder og to mænd strander i ventesalen på deres rejse til Fornuftens land, da der er sket en sporskifte fejl.

Et forventet kort ophold udvikler sig til to timer, hvor vi gennem 24 sange, slået an i Fornuftens land og fra albummet "I fornuftens land", får spiddet vores enfoldighed, letkøbte politiske indsigt, selvoptagethed, "mig selv først" griskhed og den lille racisme.

Rokker ved det mulige

Da sporskiftefejlen endelig er rettet, vælger ikke alle rejsende at springe på toget og gennemføre rejsen. Historierne, vi har fået fortalt, har rokket ved vores forestillinger om, hvad der opfattes som fornuftigt.

I Teatret Møllen og Vendsyssel Teaters iscenesættelse og fremstilling, hvor meget lidt foregår på vendelbomål, kommer teksternes kultur- og samfundskritik til at stå knivskarpt. Det er ligefør afklædningen af vendelbomålet får en slags Brecht-agtig verfremdungseffekt.

Det sammenbragte ensemble fungerer fremragende. Med en musikalitet i høj klasse ledes vi igennem hele følelsesregistret, og publikum får grinet meget af det spejl, der løftes op foran os.

Takket være denne forestilling vil jeg fremover opleve Hausgaard med fintunede ører. Prøv det selv. Det kan gøres ved at sikre sig billet, når forestillingen kommer på turné fra efteråret 2017.

09. maj. 2016 - 10:25   11. maj. 2016 - 10:54

Scenen

Allan Vokstrup
Anmelder
4

I fornuftens land -  en iscenesættelse af tekst og musik fra Niels Hausgaard.

Et samarbejde mellem Vendsyssel Teater, Hjørring og Teatret Møllen, Haderslev.

Set på Vendsyssel teater 29.april.

Medvirkende:

Hans Holtegaard · Hanne Laursen

Lone Rødbroe · Connie Tronbjerg

Klaus Andersen · Mathias Gregersen

Simon Eskildsen

 

Instruktør: Ole Sørensen

Scenograf: Johanne Eggert

Lysdesigner: Anders Budolf Andersen

Spilleperioder:

Vendsyssel Teater frem til 20.maj. Derefter tager forestillingen på turne i sæsonen 2017/18.

http://www.vendsyssel-teater.dk/