24 Feb 2020  

KBH: Spredte skyer, 5 °C

Mørkemænd frem i lyset

Von Baden på turné

Mørkemænd frem i lyset

TRANSIT på Svalegangen er dystert teater om kryptering og overvågning med elegant grotesk humor, dog uden at ramme debatten lige nu eller bidrage med nyt.

I Laura Rasmussens kreative scenografi til TRANSIT har væggene både ører og informationer, og publikum er selv i søgelyset for agenternes totalovervågning.
FOTO: Morten Fauerby / CZOO
1 af 1

Du har krypteret dine mails! Du vil ikke sige din kærestes navn! Du skjuler nok noget! Agenterne fra "Tjenesten" lader ikke en chance for mistænksomhed og tolkning gå fra sig i teatergruppen Von Badens stykke TRANSIT.

Kriblende uhyggelig og samtidig fyldt med grotesk humor. Forbandet tæt på virkeligheden.

TRANSIT vises på Teatret Svalegangen, Aarhus, som har tradition for teaterstykker, der tager fat i politiske emner. Von Badens forestilling er kriblende uhyggelig og samtidig fyldt med grotesk humor. Forbandet tæt på virkeligheden. Men for tyndt i forholdet til hvor sagen om overvågning og kryptering står nu.

I en dyster ramme af total overvågning bliver man som publikum "tjekket" og "mistænkeliggjort" allerede ved indgangsdøren til teatersalen.  Når man endelig er sluset ind i salen, kan man på storskærm følge, hvordan de næste blive tjekket, og om "sikkerhedsvagten" finder noget. Og man stiller sig selv spørgsmålet, for hvis skyld man behøver at vide alt det om andre mennesker?

Det forhindrer dog ikke agenterne fra "Tjenesten" i at se noget i mørket. Og jo højere oppe man er i hierakiet, jo større lommelygte! Den ene agent har ovenikøbet røde strømper på til det brune jakkesæt. Et hint til Stasi i DDR? Der er meget god scenografi og morskab i TRANSIT.

Men er der noget i dette stykke, vi ikke ved i forvejen? I Danmark har vi lige sagt nej til at afgive vores egen retspolitik til en overnational EU-ret og tage den demokratiske kontrol med politiet væk fra danskerne.

Fornylig udkom bogen "Cryptoguide for journalister" af Freja Wedenborg. Den kan også bruges af andre, der ikke ønsker at blive "kigget over skulderen" og ned i deres privatliv. Whistlebloweren Edward Snowden har afsløret USA’s nationale efterretningstjeneste hvad angår verdensomspændende masseovervågning.

TRANSIT er for tyndt i forholdet til denne debat. Det tager godt nok fat i, at selv om man har "rent mel i posen", er det ikke nok til at undgå mistanke og overvågning og tilbageholdelse, men man savner noget, der sætter tingene mere på spidsen, mere til debat.

TRANSIT forbliver i sin egen verden. Også selv om det foregår i en lufthavn med mulighed for at skifte til andre steder i verden.

13. jan. 2016 - 17:50   19. jan. 2016 - 12:14

Scenen

Karin Busk
4

TRANSIT. Procuceret af Von Baden. Instruktør: Morten Lundgaard. Tekst: Thomas Markmann.

Medvirkende: Anders Brink Madsen, Henrik Vestergaard, Frederik Meldal Lundgaard. Scenografi: Laura Rasmussen.

Spiller på Teatret Svalegangen, Aarhus. Frem til 22. januar. 

www.svalegangen.dk