28 Jan 2021  

KBH: Overskyet, 1 °C

Livet er så kort – døden er så lang

Anmeldelse

Livet er så kort – døden er så lang

Med nænsom hånd trænger Teatret Kimbris forestilling "Når bladene falder" ind bag dødens tabu.

Den lille gule dukke danser livet ud og døden ind, mens bedstefar ser til fra sin kiste.
FOTO: Teatretkimbri
1 af 1

Når man siger "dukketeater" i København, så følger "Bådteatret" efter som en selvfølge. Den bredbugede dame i Nyhavn har gennem årene udviklet sig til et mekka for denne ældgamle teaterform, hvor skuespil og dramatik er lagt ind i et andet regi. Dukketeatrets styrke er dets tegneserieagtige rammer og streger, der spiller på helt andre strenge end den traditionelle dramatik.

Teatret Kimbis "Når bladene falder" er ingen undtagelse, selv om målgruppen her begynder noget tidligere end i teatrets almindelige produktion. Det er et stykke om døden og om livets ufattelige skrøbelighed, bygget på de to spillere og dukkeførere Gitte Kielberg og Miriam Arianas fælles sorg over deres far og morfars bortgang.

Bedstefar er blevet gammel. Han er måske også lidt ensom, selv om datter og barnebarn er flinke til at komme på besøg. Tingene omkring ham er få. Hans sidste eje er den gamle radio, som den unge pige får til at spille, og så inklinerer hun og dansen går så lystigt.

Der er også den lille dukke, der har fulgt ham hele livet. Og ih, hvor kan den danse, denne lille gule dukke på denne dag, der lige så godt kan være bedstefars sidste. Det bliver det så. Og dog, helt borte er han ikke. Som en trold i en æske dukker han op og udfordrer sorgen.

I Folmer Kristensens stilfærdige instruktion og Laila Monnets enkle scenografi folder fortællingen om det sidste øjeblik inden uendeligheden sig nænsomt ud. Det er en forestilling, der er velegnet for et blandet publikum af børn fra seks år og opefter, forældre og bedsteforældre. Gennem dans, pantomime, musik og teater bryder den det kulturelle tabu omkring døden og opfordrer os til at leve livet, mens vi stadig kan – for livet er så kort, og døden er så lang.

25. nov. 2015 - 14:45   25. nov. 2015 - 14:50

Teater

Gert Poder
Anmelder
4

Teatret Kimbri: Når bladene falder. Idé: Gitte Kielberg og Miriam Ariana. Instruktør: Folmer Kristensen. Scenograf: Laila Monnet. Har spillet på Bådteatret i København. Stykket kan bestilles på teatretkimbri.dk