17 Aug 2018  

KBH: Let skyet, 22 °C

Krigen i din hjerne

Filmfestival CPH:PIX

Krigen i din hjerne

Den københavnske filmfestival har haft overskud til at vise Craig Franks lille kammerspil "Doctor Harvig" i serien "New Danish Talent".

Hjernekirurgen Doctor Harvig spillet af Kristian Halken.
FOTO: Alex Almbjerg
1 af 1

Enhver krig har mange ofre. Det første offer– og det største – er Sandheden, fordi krig bygger på løgnen om den stærkes ret. Dertil kommer de menneskelige ofre: Først og fremmest den sagesløse civilbefolkning. De efterlader familie, venner og bekendte, der skal leve med de evigt tabte livslinjer.

Men også krigerne er ofre: De faldne soldater på slagmarken efterlader sorg, savn, skam og skyld.

Det første offer– og det største – er Sandheden, fordi krig bygger på løgnen om den stærkes ret.

En sådan efterladt familie er Harvig'erne – far og datter. Moderen har tabt krigen mod kræften, sønnen blev dræbt af sine allieredes bomber, mens han arbejdede som læge på et hospital ved fronten.

Doctor Harvig (Kristian Halken) er en excentriker, der lever sit skyggeliv ud på stamværtshuset Café Osborne blandt fotos af fordoms musikalske stjerner. Den tidligere hjernekirurg har opgivet karrieren i sin sorg, men han bliver stadig ringet op af gamle kolleger, der konsulterer ham om svære operationer. Datteren Laura (Sofia Saabye Mehlum) er servitrice på samme værtshus, hvor hun både passer på faderen og langer en uendelig strøm af fadbamser og whisky over disken til ham.

Men inden han helt forsvinder i alkoholens tågeland, vil han have hævn.

En konspiration

Han planlægger at myrde det lands udenrigsminister, der var skyld i det fatale bombardement, og som tilfældigvis kommer til byen for at deltage i et topmøde.

Hertil skal han bruge den holdningsløse Peter (Paw Henriksen) - en profilløs fantast, der mest fabulerer om fordoms eventyr. Mellem disse to hovedpersoner opstår en konspiration, en slags dødedans, der skal genrejse den faldne læge med den eftertragtede hævn.

Men Doctor Harvig er mere ødelagt af sorg, end han er klar over. Efterhånden som tidspunktet for attentatet nærmer sig, mister han grebet om begivenhederne, hvilket får katastrofale følger.

Fornemt kammerspil

Det er den i Danmark bosiddende britiske skuespiller og tegnefilminstruktør Craig Frank (Rejsen til Saturn), der sammen med skuespillere, familie og Osborne Café's stamgæster for små midler har skabt denne fremragende thriller i kammerspillets enkle ramme. Det er en politisk fortælling om, at storpolitik også har konsekvenser for den lille mand, der har ramt eksistensens mur, på én gang en thriller og et kammerspil.

"Doctor Harvig" er en af den slags små, store produktioner, der formår at holde filmmediet levende og derved på fornemste vis lever op til formålet med CPH:PIX med godt håndværk. Spillet mellem de to hovedpersoner – den gale læge og den enfoldige drømmer Peter, der måske, måske ikke i virkeligheden er mindet om den tabte søn – er fremragende. Det samme er filmens tekniske side, hvilket beviser, at gode film ikke behøver at koste en bondegård.

Nu mangler der bare en modig distributør, så almindelige mennesker kan få del i budskabet.

05. okt. 2017 - 18:55   11. okt. 2017 - 10:59

Film

Gert Poder
Anmelder
5

Doctor Harvig. Danmark/England 2016. Manus og instruktion: Craig Frank. Fotograf: Alex Almbjerg. Lyd: Frej Volander Himmelstrup. Musik: Henrik Lindstrand. Med Kristian Halken og Paw Henriksen. Længde: 88 min.