07 Jul 2020  

KBH: Spredte skyer, 16 °C

Krønike, skrøner og blandede bolsjer

Anmeldelse

Krønike, skrøner og blandede bolsjer

"Bolsjehjerte" er andet bind i Jóanes Nielsens nordatlantiske krønike. Det er en anbefalelsesværdig roman af en forfatter, som har meget på hjerte.

Færøernes Grímsfjall.
FOTO: Eileen Sandá/CC BY-SA 3.0
1 af 1

I Jóanes Nielsens nordatlantiske krønike bind 2, Bolsjehjerte, siger en af personerne om samme Jóanes, at han ikke kan sige tre sammenhængende ord uden at røvhul er et af dem, og sandt er det, at forfatteren bruger et stærkt og direkte sprog, og intet menneskeligt er ham vist fremmed. Dertil kommer, at han taler med klar røst, når det gælder kapitalistisk kynisme og grådighed, som trives overalt, også på stengrund.

Forfatteren har så meget på hjertet, at det kan blive lidt overvældende, men uden at noget føles overflødigt. 

Ligesom i første del, Brahmadellerne, på dansk i 2012, er det Færøernes historie fra det 19. århundrede til i dag, der er på tapetet med slægterne Brahmadellerne og Tvibur som omdrejningspunkt, men med mange omveje og afstikkere både tidsmæssigt og geografisk.

Fiktion og virkelighed

Fiktion og virkelige hændelser blandes, og det er undertidens svært at skelne det ene fra det andet, men det er også ligegyldigt, for det, der ikke er virkeligt, kunne ligeså godt være det og omvendt. Forfatteren Eigil Tvibur er ikke identisk med virkelighedens Jóanes Nielsen, men mon ikke de er to alen ud af et stykke.

Når man begynder læsningen kan man føle sig lidt fortabt i forhold til hvem, hvad og hvornår, men i stedet for at forsøge at få styr på det, skal man bare læse løs om det vilde liv i Nordatlanten og omegn med dramatiske familiekonflikter, sex, religiøsitet, djævelskab, politik, skibsulykker og bersærkergang.

Det hele går op i en højere enhed i takt med læsningen, hvor selv indgående beskrivelser af sandsugerteknik og konstruktionen af Øresundsbroen forunderligt nok bliver interessant.

Sagastil

Der berettes med barsk humor og et anstrøg af kontant sagastil med dens mangel på sentimentalitet og store vægt på familierelationer og geografisk oprindelse. Forfatteren har så meget på hjertet, at det kan blive lidt overvældende, men uden at noget føles overflødigt, og af samme grund er det umuligt at give et egentligt handlingsreferat. Vi kan bare anbefale romanen.

Det er ikke en forudsætning at have læst Brahmadellerne for at følge med, for som nævnt kommer det af sig selv, og foran i bogen er der en lille oversigt over de vigtigste personer og familieforhold.

06. aug. 2019 - 15:37   06. aug. 2019 - 15:52

Bøger

Margit Andersen
Anmelder

Jóanes Nielsen: Bolsjehjerte. En Nordatlantisk Krønike #2. Oversat af Hugin Eide og Jóanes Nielsen. 368 sider. 299 kroner. Forlaget Torgard.