24 Sep 2020  

KBH: Spredte skyer, 18 °C

Klimadrama på tynd is

Kampen om arktis

Klimadrama på tynd is

Streamingtjenesten C More har satset på et nyt svensk krimidrama, der med sit fokus på klimaforandringer er højaktuel. Men efter første afsnit må man erkende, at det ikke er nok til at holde seeren interesseret.

Nicolas Bro som den danske udenrigsminister Martin Overgaard i C More-serien "Tynd is".
FOTO: C More
1 af 1

Mandag den 3. februar 2020 var der premiere på en ny krimi på den nordiske streamingtjeneste, C More. Serien, med navnet "Tynd Is", foregår i Grønland og udspiller sig under et politisk topmøde, hvor medlemslandene af Arktisk Råd forsøger at blive enige om en aftale, der skal forbyde miljøskadelige olieboringer i Arktis.

Man sidder med en følelse af, at serien virker mere spændende i kraft af sit indhold og sit tema, end den gør med sin egentlige handling. 

På rollelisten finder man talentfulde og erfarne skuespillere fra flere lande, heriblandt: Lena Endre (Millennium-trilogien), Nicolas Bro (Dræberne fra Nibe, Adams Æbler), Nukâka Coster-Waldau (Forbrydelsen, Eksperimentet), Angunnguaq Larsen (Borgen) og Iben Dorner (Borgen, Den som Dræber).

Kapring på åbent hav

Lena Endre spiller den svenske udenrigsminister og tidligere klimatolog Elsa Engström, som står bag aftalen, der skal forbyde fremtidige olieboringer.

Mens det politiske topmøde står på, skulle hun også have været på besøg på et forskningsfartøj, ejet af den svenske oliemagnat Ville Berger fra Berger Oil, men bliver nødsaget til at sende sin rådgiver Viktor (spillet af Alexander Karim) i stedet for.

Desværre føles det hele en smule tamt og hult, som om ingen af hændelserne reelt påvirker personerne.

Det viser sig at være en farlig beslutning for Viktor. Mens han er ombord på skibet og i fuld gang med at skype med sin gravide kæreste, Liv (Bianca Kronlöf), bliver skibet kapret af uidentificerede gerningsmænd. Målet var at få ram på Elsa. Heldigvis arbejder Liv for det svenske Säkerhetspolisen og tager straks sagen i egen hånd.

Den joviale danske udenrigsminister

Nicolas Bro den danske udenrigsminister Martin Overgaard. Hans præstation føles mest af alt en smule kejtet med halvflade leveringer, og flere gange sidder man som seer og undres. I en pressemeddelelse har han dog udtalt om sin rolle:

"Jeg har forsøgt at ramme min egen udgave af en klassisk dansk udenrigsminister med tilbagelænet jovialitet og lettere malplaceret festlighed, men som tingene spidser til, viser han sig som lidt af en rod, der forsøger at opretholde status quo".

Dansk politi og militær skal nu få styr på situationen, uden at det udvikler sig til en større diplomatisk krise, og uden at freden forstyrres i den lille østgrønlanske by Tasiilaq.

Grønland har en stemme

Der sker meget i første afsnit. Liv skal finde Viktor i live. Politibetjenten Enok skal holde styr på hjemmet med datter og en kone, som har svært ved at styre alkoholen. Derudover skal han også håndtere, at hans autoritet udfordres af den danske betjent Katarina (Iben Dorner), som overtager hans kontor for at lede skibskapringssituationen.

For russiske Bojan Lisov gælder det om at varetage Ruslands økonomiske interesser, og for Ville Berger gælder det, at hans forskningsfartøj med dertilhørende besætning er i god behold. Bojan Lisov spilles af Vytautas Kaniusonis, der gennem lettere klichéfyldt gebrokkent engelsk får cementeret, at olie er en del af Ruslands økonomiske rygrad.

Jeg har forsøgt at ramme min egen udgave af en klassisk dansk udenrigsminister med tilbagelænet jovialitet og lettere malplaceret festlighed.
Nicolas bro, skuespiller

Ud over alt dette, er der også et mindre handlingsforløb med to grønlandske aktivister, der benytter sig af en ceremoni til at agitere for Grønlands selvstændighed – under parolen "Grønland har en stemme!"

Temaet er styrken i serien

Efter første afsnit sidder man med en følelse af, at serien virker mere spændende i kraft af sit indhold og sit tema, end den gør med sin egentlige handling. Det er for eksempel ikke ofte, at vi ser større medieproduktioner, der finder sted i Grønland, eller at vi ser grønlandske skuespillere i (danske) film- og tv-produktioner.

Og når nu klimakrisen er så aktuel, som den er, er det også et fint initiativ at lave en serie med dette som omdrejningspunkt, ligesom det også virker oplagt og relevant at løfte spørgsmålet om Grønlands selvstændighed – eller mangel på samme – op.

Desværre føles det hele en smule tamt og hult, som om ingen af hændelserne reelt påvirker personerne, som vi introduceres for i "Tynd Is".

05. feb. 2020 - 09:50   06. feb. 2020 - 15:15

Streamingserie

Mathias R. Lodahl
Anmelder

TYND IS. Serie i 8 afsnit, produceret af Yellowbird for streamingtjenesten C More (tidligere CANAL+) i samproduktion med Sagafilm og i samarbejde med France TV, DR, NRK, YLE, RUV og Lumiere.
 
"Tynd is" kan ses på C More, hvor to afsnit i øjeblikket er tilgængelige. Hver mandag udkommer et nyt afsnit.
 
Medvirkende: Nukâka Coster-Waldau, Nicolas Bro, Lena Endre, Iben Dorner, Bianca Kronlöf, Alexander Karim, Johannes Bah Kunke, Reine Brynolfsson og Christopher Wagelin.