31 May 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 10 °C

I en ring af ild og jern

I en ring af ild og jern

Bådteatrets dukketeaterforestilling "Jernring" baseret på den sovjetiske komponist Shostakovichs "Leningrad"-symfoni er et orgie i medmenneskelighed.

FOTO: Miklos Szabo
1 af 1

I begyndelsen var lyden, og den blev sat sammen til flere lyde, der kunne spilles af instrumenter og skabe en lytteramme af kaos, krig, lidelse, heltemod, kærlighed og overlevelse.

Bådteatrets schweiziske instruktør Rolf Heim og hans dukketeater ensemble under ledelse af Rolf Søborg Hansen har i løbet af den sidste halve snes år arbejdet sig frem til at levere dukketeater i den absolutte verdensklasse.

Når lyden er Shostakovichs 7. symfoni, også kaldet "Leningrad", er det næsten synd at sætte billeder til. Musikken er som en flyvetur med et persisk tæppe, der frit som fuglen svæver – iagttager, kommenterer, sukker, sørger, græder over det, der sker, når svaret på en konflikt kun er krig.

Bådteatrets schweiziske instruktør Rolf Heim og hans dukketeater ensemble under ledelse af Rolf Søborg Hansen har i løbet af den sidste halve snes år arbejdet sig frem til at levere dukketeater i den absolutte verdensklasse. Folk med hang til dukketeater for voksne husker måske det amerikanske ensemble The Bread and Puppet Theatre, der blandt andet har spillet på kunstmuseet Louisiana i en fjern fortid.

Mellem de fire dukkeførere og deres figurer, men også mellem dukkeførerne internt, går en strøm af dramatisk forståelse, der ophæver sondringen mellem menneske og materiale. Alt er stoflighed i dette nådesløse bombardement af byen og kampen for at overleve, finde ly, føde, vand, fred. "Jernring" fortæller den både tragiske, grusomme og livgivende historie om kunsten at overleve krig og de magthavere, der har beordret den.

Desværre har Larts-Ole Hedegaard valgt det anti-kommunistiske kort i programomtalen. Ifølge ham mistede Shostakovich sin kunstneriske frihed, efter at Stalin havde set komponistens opera "Lady MacBeth fra Mtsensk" i 1936. Historien lyder, at Stalin beorderede komponisten lagt på is gennem en anonym, stærkt kritisk kronik to dage senere i Pravda.

Historien er et falsum af den slags, der bliver bedre, jo flere gange den bliver fortalt. Som alle andre var Sovjetunionens kunstnere udsat for statens kritik, men påstanden om, at Stalin jagtede komponisten er ikke bevist. Shostakovich modtog i sin levetid Lenin-ordenen tre gange, Stalins kunstpris hele fem gange, blev kåret til "Folkets Kunstner" i både Sovjetunionen og den russiske republik og sad i Ruslands Øverste Sovjet fra 1947 til 1962 og Den Øverste Sovjet fra 1962 til sin død i 1975.

Eller med den russiske forfatter Alexei Tolstojs ord: "Shostakovitch lægger sit øre imod sit lands hjerte og hører en mægtig og storslået sang". Denne storslåede sang kan høres i Bådteatret, akkompagneret af Dukketeater Ensemblets fremragende dukker.

23. apr. 2015 - 15:38   23. apr. 2015 - 16:17

Musikalsk dukketeater

gp@arbejderen.dk
6