06 Apr 2020  

KBH: Skyfrit

Hyldest til Aretha

Jazzet dansk tillykke

Hyldest til Aretha

I år fylder Aretha Franklin 75 år. Det satte danske kunstnere sig for at fejre musikalsk.

Aretha Franklin – the queen of soul - fylder i år 75 år.
FOTO: kresgeartsindetroit
1 af 1

Aretha Franklin. - Ja, det er hende med "Respect" og andre klassikere som ”You make me feel like a Natural Woman” og ”Think”.

Sangen "Respect" inspirerede i 1967 aktivister til protester og nye krav.

I år fejrer The Queen of Soul 75 år.

I den anledning fejrede den danske saxofonist og kapelmester Benjamin Koppel og hans Jazz Galla-orkester begivenheden med flere koncerter, der bød på nogle af Aretha Franklins sange.

De blev udført i meget jazzede udgaver, sunget af Marie Carmen Koppel, Maria Montell og Karen Mukupa.

Benjamin Koppel fortalte denne aften ikke så meget om baggrunden for Franklin-sangene, men lod som en ægte musiker naturligvis musikken tale for sig selv.

Aretha inspirerede mange 

Det kunne ellers have været interessant at høre noget mere om for eksempel Franklins signatursang "Respect". Da sangen kom frem i 1967 inspirerede den millioner af sorte og aktivister i borgerrettigheds- og kvindesagskampen til at kræve – netop – respekt.

Selv om sangen faktisk handler om en kvinde, der inderligt men bestemt ber' sin mand om at vise noget mere respekt!

Aretha Franklins sang "Chain of Fools" – også fra 1967 – blev vældig populær blandt krigstrætte rekrutter i USA's besættelseshær i Vietnam, der bare ville hjem og gav fanden i kommandovejen og de irriterende officerer ("Chain of Fools")

Aretha Franklins forældre var i øvrigt gode venner med den kendte borgerettighedsleder Martin Luther King, der i sine sidste leveår blev mere og mere radikaliseret og åben modstander af Vietnamkrigen og kapitalismen.

Derfor kredsede Franklin i flere år i 1970'erne omkring pan-afrikanismen, sort bevidsthed og borgerrettigheder sammen med sangere som sydafrikanske Miriam Makeba og boksefænomenet Muhammed Ali.

Men det er en anden sag.

Smittende musikalsk energi

Vi fik denne aften alle de berømte sange, men også flere mindre kendte som "Daydreamer" fra 1972, indlevende udført af Karen Mukupa.

Maria Montell havde svært ved at fortolke nogle af sangene. Det er som om, hun virker bedst i sit pop-univers, som hun er ganske eminent til. Men hvad ved jeg... 

Maria Carmen Koppel svømmede som en fisk i vandet og kunne uden problemer fortolke det "skarpe", aggressive, "soulede" i Franklins repetoire.

Og Jazz Galla-orkesteret var en virkelig fin, sammenspillet enhed, hvis energi smittede gevaldigt.

08. sep. 2017 - 19:40   11. sep. 2017 - 11:18

Scene

Anders Fenger
Anmelder
4

Benjamin Koppel Jazz Galla celebrating Aretha Franklin.

Med solisterne Marie Carmen Koppel, Maria Montell & Karen Mukupa.

DR Koncerthuset, København, 7. september