21 Feb 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 6 °C

Hvidvaskere og ægte socialbedragere får røven på komedie

Cirkusrevyen 2019

Hvidvaskere og ægte socialbedragere får røven på komedie

Skuespillernes præstationer vejer igen i år tungest i Cirkusrevyen. Masser af timing og god komik, men der mangler dét eller de indslag, der spidder magten for alvor.

Karsten Jansfort og Lise Baastrup i Cirkusrevyen 2019.
FOTO: Henrik Petit
Cirkusrevyen 2019.
FOTO: Henrik Petit
FOTO: Henrik Petit

Det er imponerende, hvad Ulf Pilgaard kan. Det er det bare. Skuespilteknisk er han i en liga for sig og givetvis enestående i verden, når man tager i betragtning, at manden er 78 år. Heldigvis har han fået nogle af Cirkusrevyens bedste tekster at arbejde med.

Det helt specielle ved Cirkusrevyen er, at den taler ind i en fælles referenceramme for det danske publikum.

Carl-Erik Sørensen, der har leveret revytekster i over 40 år, har skrevet "Alle pengene værd" til Pilgaard, om bankdirektøren, der uden de store skrupler lod sig fyre på grund af hvidvask. En stærk og skarp udstilling af moralen i bankverdenen.

Et andet højdepunkt er Pilgaards karikatur af en rasende Jørgen Leth, der er fyret af TV2 fra Tour de France. Det er bare sjovt, skide sjovt. På grund af Ulf Pilgaards timing og komik.

Cirkusrevyen er helt speciel 

Cirkusrevyen er en kulturinstitution, der trækker fuldt telt aften efter aften. Præmissen er klar – det skal være sjovt, og der skal grines. Folk vil le, når de tager til teltet på Bakken. Så det er også forkert at forvente noget andet.

Det helt specielle ved Cirkusrevyen er, at den taler ind i en fælles referenceramme for det danske publikum. Man skal helt tilbage til 70'ernes tv-satire, dengang alle kun så DR, for at finde et tilsvarende fænomen. Her i teltet kan man mindes Kim Larsen, så der kollektivt løber en tåre ned ad kinden, her kan forældre-intra hudflettes. Folketinget kan drilles og kendte parodieres. Det findes ikke rigtig andre steder end i revyerne og især på Bakken.

Komik af høj klasse

En af de bedre tekster handler om nedskæringerne i SKAT og de omkostninger, det har betydet. Den har Henrik Lykkegaard og revyens nye mand Karsten Jansfort som forsigtige kontormænd.

Urkomisk og vanvittig godt fremført af Lykkegaard er ligeledes sketchen om stress med en stressramt oplægsholder, der skal fortælle om stress. Det er komik af høj klasse.

Klassisk komik er i spil i "Gravøl", hvor Lisbeth Dahl og Ulf Pilgaard på sublim vis fører os igennem en lår-klaskende-af-grin forveksling. Det virker hver gang.

Spænder bredt 

I et af de mere grotesk-bevægende numre er Lisbet Dahl den bedragerisigtede Britta, der stjal af kassen i Socialministeriet. Paradokset mellem at se så trist ud og så på papiret at have levet i sus og dus for millioner fremkaldes helt skarpt.

Emnerne spænder bredt i årets Cirkusrevy, men ikke så dybt. Mange af numrene kradser i overfladen og gør lidt grin. Der mangler de eller dét indslag, der spidder magten for alvor.

Fire stjerner til Cirkusrevyen 2019.

29. maj. 2019 - 11:50   31. maj. 2019 - 11:47

Scene

Nick Bruun
Anmelder

Cirkusrevyen 2019 på Bakken. Instruktion: Lisbet Dahl. Medvirkende: Lisbet Dahl, Ulf Pilgaard, Lise Baastrup, Karsten Jansfort og Henrik Lykkegaard

Spiller på Bakken frem til 31.8.
Derefter i Ålborg 5.-8. september.