09 Dec 2019  

KBH: Overskyet, regn, 5 °C

Guillou lever op til forventningerne

Anmeldelse

Guillou lever op til forventningerne

Fjerde bind i romanserien om Det store århundrede er nu nået til Anden Verdenskrig. Historien fortælles, yderst nøgternt, fra den stenrige familien Lauritzens domicil i det idylliske Saltsjöbaden ved Stockholm.

FOTO: Peter Knutson
1 af 1

Fjerde bind i Jan Guillous ambitiøse serie om Det store århundrede, "Ikke at ville se", er nu nået til tiden 1940-45, det vil sige Anden Verdenskrig.

"Ikke at ville se" lever fuldt ud op til de tidligere bind og denne anmelders forventninger, som er store.

Den norske familie Lauritzen, som er seriens omdrejningspunkt, tjener hovedsagelig sine penge i Tyskland. Norge er besat. Bogens hovedperson er Laurits, den ældste af brødrene Lauritzen. Hans ældste søn Harald er Hauptsturmfürer i SS og udstationeret i Oslo. Den ældste datter er i modstandsbevægelsen, den yngste søn er officer i den svenske flåde mens den yngste datter er spion.

Lauritz har et selektivt syn på omverdenen. Ser hvad han vil og er blind for andet. Han er ikke nazist og tager afstand fra jødeforfølgelserne, men håber ikke desto mindre, som brødrene, på tysk sejr, men som alle kapitalister er han åben for det modsatte. Han ville ikke se andet end sin forretning vokse, samtidig med han er forblændet af Tyskland som kulturnation med dets mange fine forfattere, komponister og malere.

Historien er, yderst nøgternt, set fra den stenrige families domicil i det idylliske Saltsjöbaden ved Stockholm, hvor Lauritz informationer alene er den tyskfinansierede Dagsposten, hvor beskrivelser af russernes brutalitet, nazismens succeser og Stalinsgrads snarlige fald er standardindhold.

I 1945 terrorbomber de allierede den østtyske by Dresden, hvor familien Lauritzen har store besiddelser, kz-lejrene blev tømt og manges verdensbillede brast. Herunder Laurits. Han græd ikke. Hans verden styrtede sammen. Han gav op.

I Sverige, Guillous hjemland, har hans påstand om at svenskerne, akkurat som Lauritz, ikke vidste noget om nazisternes forbrydelser før efter krigen, vakt voldsom debat, akkurat som samme påstande tidligere har gjort det i Tyskland.

Bogens afslutning er ren surprise, og denne anmelder har svært ved at vente på bind fem, som skulle handle om krigen fra modstandsbevægelsens vinkel. Guillous plan er at serien skal gå helt op til den 11. september 2001.

"Ikke at ville se" lever fuldt ud op til de tidligere bind og denne anmelders forventninger, som er store.

19. nov. 2014 - 10:15   19. nov. 2014 - 10:20

Bøger

Bjarne Nielsen
Anmelder
5

Jan Guillou: Ikke at ville se. 352 sider. 300 kroner. Modtryk.