26 Feb 2021  

KBH: Let skyet, 6 °C

Grønlandske Rasmus Lyberth tog dansk publikum på fantastisk musikrejse

Urkraft i Christianskirken

Grønlandske Rasmus Lyberth tog dansk publikum på fantastisk musikrejse

Vel kundgjorde Rasmus Lyberth fra scenen, at han er blevet gammel og har fået både læsebriller og høreapparat. Men stemmen og udtrykket er ikke blevet rustent. Tværtimod.

Rasmus Lyberths sange kredser nysgerrigt om respekten for naturen, den mystiske grønlandske åndeverden og en ukuelig, umættelig appetit på livet.
FOTO: rasmuslyberth.com
1 af 1

Den grønlandske sanger og skuespiller Rasmus Lyberth leverede søndag et brag af en koncert i Christianskirken i København. Et ægte musikalsk statement om kærligheden til den grønlandske kultur og livet i Arktis.

Velkommen til en musikalsk drømmerejse på en imaginær hundeslæde henover den knirkende grønlandske indlandsis.

Det var lige, så det kunne høres i Det Hvide Hus i Washington, hvor man velsagtens kan forvente, at Donald Trump her op til jul er ved at sende endnu en ønskeliste til Mette Frederiksen med Grønland allerøverst.

Kærlighed, klima og kamp for livet

Det er 22. gang, at Rasmus Lyberth giver julekoncert i Christianskirken.

Igen i år havde han en række danske musikere med på scenen, som også medvirker på den seneste udgivelse, "Inuunerup oqarfigaanga/Livet skal leves på ny" fra september i år. Tolv indlevende sange – sunget på modersmålet – om kærlighed, klima og kamp for livet i Arktis og dermed for hele Jorden.

For de, der endnu ikke har hørt Rasmus Lyberths svævende urkraft-stemme, der er i verdensklasse, står han for for en unik blanding af visesang, rock, jazz, klassisk og folkemusik. Sangene kredser stadig nysgerrigt om respekten for naturen, den mystiske grønlandske åndeverden og en ukuelig, umættelig appetit på livet.

Skønt med en kunstner, der har noget på hjerte.

Hvalsang og Duracell-kanin

Musikerne afspejlede alsidigheden og var et scoop i sig selv. 

Især skal fremhæves musiker og komponist Mia Engsager på trombone (trækbasun). Det var som om hendes lydbillede gik i ét med flere af sangene, og hvis du lukkede øjnene kunne hendes spil minde om hvalernes sang under vandet.

Bag trommerne hoppede Ayi Solomon, født i Ghana i Vestafrika, men bosat i Danmark, op og ned som en Duracell-kanin (eller sælhund) i et vågehul på indlandsisen, mens Christina Dahl på sax sørgede for den dybe, jazzede lyd. Endelig var britiskfødte Jane Clarks violin en sørgmodig men usandsynlig smuk rejsepartner for Rasmus Lyberths drømmevokal.

Især numrene "Pavani"og "Livet skal leves på ny" tog kegler, men også komponisten Mia Engsagers instrumentale nummer med Christina Dahl i centrum var en stor musikalsk oplevelse.

Vel kundgjorde Rasmus Lyberth fra scenen, at han er blevet gammel og har fået både læsebriller og høreapparat, men stemmen og udtrykket er ikke blevet rustent. 

Trump og Grønland

Efter koncerten tog beskedne Christian Lyberth stille og roligt imod publikums reaktioner foran scenen. Vi gik tæt på.

Fed koncert Rasmus. Hvilken rejse, du gav os. Det er ikke et under, at vi gav din seneste udgivelse seks ud af seks stjerner.

– Tusind tak for det. Det er jeg glad for.

Hvad føler du som grønlænder når Donald Trump vil købe det Grønland, du elsker?

– Den danske statsminister Mette Frederiksen har vist sovet i timen. Efterhånden som isen smelter bliver Grønland vigtigere og vigtigere for handlen på verdensplan. Ja, vi er truet af ren og skær handel. Men det er ikke sådan, det foregår.

Rasmus Lyberth ryster på hovedet. Men han virker tilsyneladende ikke vred over den åbenlyse fornærmelse fra Washington og dens ligefremme, krigsgale og temmelig narcissistiske præsident.

I stedet for at lade sig blive i den negative stemning, vender Rasmus Lyberth siden til og giver et velkendt publikum et solidt kram. "Tak fordi du kom".

– Det er os, der takker, lyder svaret. "Det er den bedste koncert, jeg har været til".

Den råkolde decemberkulde slår lige i ansigtet på vej ud i Christianshavn. Men det gør ikke noget. Vi befinder os stadig midt i en drømmerejse på en hundeslæde henover den knirkende indlandsis.

03. dec. 2019 - 12:50   04. dec. 2019 - 09:00

Musik

Anders Fenger
Anmelder

Juelkoncert med Rasmus Lyberth.
Christianskirken, København 1. december.

Med Kristoffer Jul Reenberg: orgel/klaver, Ulrik Skytte: bas, Alain Apaloo: guitar, Ayi Solomon: trommer/percussion, Christina Dahl: sax, Mia Engsager: trombone, Jane Clark: violin.

Koncertturné, se mere:
rasmuslyberth.com/index.php