16 Feb 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 6 °C

Forsøgskaninerne

Historisk roman

Forsøgskaninerne

Polske modstandskvinder blev brugt til medicinske forsøg i nazisternes kz-lejre. Efter krigen fik de hjælp i USA, og Martha Hall Kelly har samlet begivenhederne i en roman.

De polske kvinders historie er samlet i romanen Blomstrende Syrener.
FOTO: Fra bogens forside
1 af 1

Amerikanske Martha Hall Kelly har skrevet romanen "Blomstrende Syrener", som foregår fra 1939, hvor nazisterne invaderer Polen, og slutter i 1959 på overraskende vis.

Anstrøget af kulørthed kan ikke overskygge handlingen og beskrivelserne af fangernes angst og lidelser.

Den unge polske pige, Kasia, bliver arresteret af tyskerne og sammen med sin mor og søster sendt til Ravensbrück, der var en kz-lejr for kvinder. Her arbejder Herta Oberheuser som lejrlæge og en af dem, der udfører medicinske eksperimenter på fangerne.

Samtidig i USA præsenteres vi for Caroline, hvis liv også bliver påvirket af krigen. Hun samler blandt andet penge ind til humanitære formål i Europa og hjælper efter krigen de polske ofre for forsøgene til USA, hvor der er muligheder for behandling og støtte.

Bogens kapitler veksler mellem de tre hovedpersoner, og handlingen er blevet til på baggrund af virkelige begivenheder, som forfatteren har fundet frem til. 

Martha Hall Kelly beskriver enkelt og klart de bestialske nazister, deres kyniske læger, fangernes lidelser og ligegyldigheden med liv og død. For alle handler det om overlevelse. Enkelte, som Kasias mor, forsøger endog at hjælpe deres medfanger.

Det er en læseværdig roman, hvor nazisternes handlinger bliver sat i relief, men også en fortælling om kærlige relationer til familie og venner, kærester og ægtefæller.

Bogens politiske vinkel er pro-amerikansk, med den energiske, velhavende og altid succesrige Caroline som en af hovedpersonerne. Mange problemer løses af hende, rejser og planer falder i hak, men dette anstrøg af kulørthed kan ikke overskygge handlingen, beskrivelserne af fangernes angst og lidelser, og af nazisternes planlagte og målrettede forbrydelser. 

Folkemord og folkefordrivelser finder fortsat sted. Nazisterne dræbte seks millioner jøder i forsøget på at udrydde denne befolkningsgruppe. Glem aldrig Holocaust.

12. okt. 2018 - 13:40   15. okt. 2018 - 10:58

Bøger

Inge Torkild-Hansen
Anmelder
4

Blomstrende syrener. Af Martha Hall Kelly. Oprindelig titel: Lilac Girls (april 2016). Oversat af Kirsten Heltner og Christine Gasbjerg. 512 sider. Vejl. pris: 250 kr.
Forlaget Hr. Ferdinand.