21 Nov 2018  

KBH: Spredte skyer, 6 °C

Folkeklubben lægger sig i en flot dansk musiktradition

Prikker til idylliske forestillinger

Folkeklubben lægger sig i en flot dansk musiktradition

Det kunne lyde som den rene folkelige og danske idyl, men inden vi kom for godt i gang, blev vi mindet om musikeres vilkår som løsarbejdere, hints til overenskomstsituationen 2018 og sangen Fedterøv.

Folkeklubben. Fra venstre Kjartan Arngrim, Rasmus Jusjong og Rasmus Dall, henholdsvis forsanger, trommeslager og guitarist i orkestret.
FOTO: Arbejdermuseet
1 af 1

"En akustisk aften i Folkeklubben" lød overskriften på koncerten. Skulle det egentlig ikke hedde "med" Folkeklubben, når nu Folkeklubben er orkestret, som spiller for os nede i salen? Men nej. Som nybegynder med Folkeklubben, må jeg erkende, at man hurtigt bliver trukket med ind i klubben af de tre fyre Kjartan Arngrim, Rasmus Jusjong og Rasmus Dall, henholdsvis forsanger, trommeslager og guitarist i orkestret.

Folkeklubben lægger sig i en flot dansk musiktradition, synger på dansk, med egne tekster og egen musik.

Kun strøm til mikrofonerne. Det er helt akustisk som lovet, og der er mange instrumenter ind på scenen i Aarhus Musikhus.

Badet i rødt scenelys mod det sorte bagtæppe kan man knapt se det sorte flygel, som Nikolaj Busk tryller lidt toner ud af, mens han afstemmer forventninger med publikum. Foreløbig. Det er svært at sidde stille.

En lille livlig skikkelse med et stort sort hår nærmest danser ind på scenen og sætter gang i percussion-instrumenterne.

– Yohanier Ramon fra Cuba, introducerer Kjartan til salen, mens to gange Rasmus finder deres instrumenter.

Budcykel med plads til mere

Folkeklubbens budcykel svæver i loftet med logo under stangen og lad foran styret, hvor der er plads til mindst en kasse øl, en postsæk eller måske flere musikere.

Folkeklubben blev et orkester i 2011, og tog navn efter den første danske folk-plade "En aften i Folkeklubben" fra 1965 med Povl Dissing, Cæsar og Per Dich.

De er da også alle tre i orkestret fra Postmand Per-tiden, fortæller Kjartan, hvis humoristiske introduktion og historier har typisk islandsk islæt. Mere tør end jysk humor.

Lægger sig i folk-traditionen

Folkeklubben lægger sig i en flot dansk musiktradition, synger på dansk, med egne tekster og egen musik. Mange fine hints og brudstykker fra kendte sange som "Sangen om merværdi" af Holst & Würgler, og Keld Abells "Melodien der blev væk", eller om steder i Danmark, som her i deres sang "Danmarksfilm":

Giv mig kanterne. Glem nu København.
Giv mig Bagenkop og et hjemstavnssagn
Hold stand!
Fra Dybbøl til Rimmerby Strand.
Det smukt. Det er større, end du troede.
Det er godt for det, der er oppe i dit hoved.

Pop, rock, spillemandsmusik, folk og denne aften også cubansk salsa, som folk vugger med på i stolene, mens Yohanier Ramon danser rundt på scenen. Folkeklubben kan deres kram og fif. Husker, at vi her i Aarhus har et værtshus med navnet Cirkuskroen og et stort psykiatrisk hospital i Risskov, bare kaldet "Risskov". Hvilket af de to steder, der kan yde den bedste terapi, forlød der ikke noget om.

Løsarbejdere, Larsen og Fedterøv

Det kunne lyde som den rene folkelige og danske idyl, men inden vi kom for godt i gang, blev vi mindet om musikeres vilkår som løsarbejdere, hints til overenskomstsituationen, og sangen "Fedterøv":

Du var hurtig til at ta’
når der var fire øl på bordet
og fem, der sku’ ha’
Når taxaregningen blev høj
var det eneste spor efter dig
et aftryk af din fedtede røv
Fedterøv, fedterøv

Som ny i klubben krøllede det min begejstring med den alt for megen Kim Larsen-lyd, der klinger igennem. Især da Folkeklubbens trio er så musikalsk talentfulde, og skriver så godt som alle tekster selv. Der må være mere i vente.

09. apr. 2018 - 07:00   09. apr. 2018 - 07:10

Koncert

Karin Busk
Anmelder
5

En akustisk aften i Folkeklubben. Set i Aarhus Musikhus fredag 6.4.
Se mere: Folkeklubben.dk og Facebook.

Diskografi:
Slå flint! – Album (ArtPeople, 2016)
Danmarksfilm – Album (ArtPeople, 2014)
Nye Tider – Album (ArtPeople, 2013)
Popsang – EP (ArtPeople, 2012)