19 Sep 2020  

KBH: Overskyet, 13 °C

Fin 1800-tals roman med kvinderne i centrum

Anmeldelse

Fin 1800-tals roman med kvinderne i centrum

Gertrud Tinning har skrevet en god og læseværdig roman, som fortæller om udviklingen fra bondesamfund til industrisamfund i 1800-tallets Danmark – med kraftigt fokus på kvinden som genstand for salg. Men også om nødvendigheden af at organisere sig for at få et bedre liv.

FOTO: www.gertrudtinning.dk
1 af 1

Tiden er årene 1884-85 og stederne København og Uldum i Midtjylland.

Forfatteren Gertrud Tinning udfolder i En uretfærdig tid sin fortælling om Nelly og Marie, der arbejder på Rubens klædefabrik i byen. Hun fortæller om det hårde liv i byens fattige kvarterer med sult og kulde, og om hvordan arbejderne og deres familier overlever eller dør af det.

En god og læseværdig roman med  kvinderne i centrum, om profittens brutalitet og om nødvendigheden af at organisere sig for at få et bedre liv.

På landet bor Anna sammen med sin far og to voksne tvillingebrødre på en mindre gård, og her får vi historien om den unge kvinde som en vare. Hun skal skaffe aftægt til sin alderssvækkede far og forsørgelse til sig selv  ved at gifte sig med ejeren af den store nabogård. 

Anna skildres som en foretagsom og handlekraftig kvinde, og hun vælger at flygte til København, hvor hendes bror har fundet arbejde på B&W.

Rubens klædefabrik

Arbejdet på Rubens klædefabrik er på alle måder farligt, og lønnen, især for kvinderne, er ussel.

Marie dør efter en arbejdsulykke. Nelly forsøger derefter at samle og organisere kvinderne. Det koster hende livet. Brutaliteten hos ejeren af fabrikken og hans håndlangere er modbydelig, alle midler tages i brug for at sikre disciplinen blandt de ansatte og dermed profitten til ejeren.

Anna har fået ansættelse på Rubens og fortsætter Nellys arbejde. Bogen slutter med, at kvinderne går i strejke, den første i Danmark blandt kvindelige arbejdere. Undervejs har Anna fået hjælp og støtte af "Socialdemokraten" og en af dens journalister. En alliance, der også tegner lyst for Anna og hendes fremtid.

Fra bondesamfund til industrisamfund

Gertrud Tinning tegner sine hovedpersoner med gode nuancer og fletter handlingen sammen til en stor fortælling om udviklingen fra bondesamfund til industrisamfund i 1800-tallets Danmark. Hun har kraftigt fokus på kvinden som genstand for salg, næsten som ting eller husdyr, nogle sælger deres egen  krop, og mange deres arbejdskraft alt for  billigt. 

En stor detaljerigdom præger bogens  sider, vi hører om dagligdagen, boliger, mad og generelt om de sociale vilkår. Den giver stemme til arbejderklassen, til de mennesker som tog del  i de store samfundsmæssige forandringer  – og betalte prisen for det.

En god og læseværdig roman med  kvinderne i centrum, om profittens brutalitet og om nødvendigheden af at organisere sig for at få et bedre liv.

Gertrud Tinning er født i 1958 og har tidligere fået udgivet romanen Som små soldater.

22. okt. 2019 - 13:20   23. okt. 2019 - 11:04

Bøger

Inge Torkild-Hansen
Anmelder

Gertrud Tinning: En uretfærdig tid. Roman. 384 sider. 300 kr (vejl.) Politikens Forlag.