13 Apr 2021  

KBH: Spredte skyer, 3 °C

Et højhastighedsland

Boganmeldelse:

Et højhastighedsland

Den norske bog "Høyhastighedslandet" vil kunne hjælpe mange til en større forståelse af nutidens Kina.

FOTO: Aly Song/Reuters/Scanpix
1 af 1

Endelig en bog om det moderne Kina og de voldsomme forandringer, det har været igennem, siden revolutionen i 1949!

Fortælleren er den nyrige rejsebureau-ejer Rush, eller Zhou Donghang, som han hedder på kinesisk. Det vestlige navn er fra hans tid som guide, hvor en amerikaner var så imponeret over hans høje tempo, at han fik dette kælenavn. Rush selv er taknemlig over for Deng Xiaopings reformer, som præger det nye Kina.

Rush fortæller om sin slægts farverige og dramatiske liv på indlevende vis. Den starter i en landsby, nogle mil fra millionbyen Shenyang, der grænser op til Rusland og Amurfloden. Her blev faderen født under hårde livsvilkår for omkring hundrede år siden. Han blev senere medlem af KKP og vicedirektør i transportministeriet.

Han beskriver familiens liv på landet under godsejervældet, Sun Yat-Sens oprettelse af republikken i 1912, borgerkrigen og den japanske invasion frem til revolutionen og Maos proklamering af folkerepublikken i 1949. Bogen har flere glimrende kapitler om tiden derefter, livet under refomkatastrofen "Det Store Spring Fremad" og kulturrevolutionen. Barsk læsning. 

Vi hører om, hvordan faren og Rush ældste bror Jack er med til udgravningen af den underjordiske by i Beijing i 1969 som værn mod den frygtede atomtrussel fra Sovjetunionen.

Bogens anden del handler især om livet i dagens Kina: Hvordan lever almindelige mennesker? Om livet på arbejdspladserne og om de store forskelle, som er opstået i kølvandet på Kinas omformning fra primitivt bondesamfund til et moderne kapitalistisk samfund, om de voldsomme bysaneringer, om uddannelsessystemet, sprog og 56 etniske grupper, men også om børnebegrænsningspolitikken, kinesernes religionsopfattelser og hvordan landet styres.

Rush er ikke bange for at komme med bud på hvorfor landet har udviklet sig så hurtigt i kølvandet på reformerne. Et Kina som nu stormer frem på verdensarenaen, både økonomisk og politisk. Bogen indeholder også et spændende kapitel om landets ledelse, det vil sige kommunistpartiet, som er gået fra at være et undergrundsparti med 13 medlemmer, til et masseparti med 82 millioner medlemmer.

Ifølge Rush, og kinesiske medier, har partiet dog problemer med "for få studier og lavt politisk niveau, svag profil over for masserne, mangel på partidemokrati, svag disciplin, ekstravagance, korruption, individualisme, formalisme og bureaukrati".

Bogen der indeholder meget nyt, er spændende, indsigtsfuld og aktuel og vil kunne hjælpe mange til større forståelse af nutidens Kina.

24. sep. 2013 - 10:30   24. sep. 2013 - 10:30

Bøger

Bjarne Nielsen
Anmelder
5

Rolf Melheim og Morten Stensby: Høyhastighetslandet. Historier fra det moderne Kina. 256 sider,  320 norske kr. Tell Forlag