21 Nov 2018  

KBH: Spredte skyer, 6 °C

Et essay om Cuba

Lige adgang til verdens goder

Et essay om Cuba

"Cuba - på vej hvorhen?" er en bog fuld af respekt overfor Cubas revolution, historie og folk. Med forståelse for personligheders rolle i historien.

Forfatteren Jørgen Møller.
FOTO: Privat foto.
1 af 1

I 1970 skrev forfatteren Jørgen Møller i en afsluttende opgave til sin lærereksamen om Cubas historie og revolution. – Siden gik der mange år. Men i 2016 bestemte Jørgen Møller sig for at besøge Cuba for første gang. Det blev til bogen "Cuba - på vej hvorhen?"

Læseren får et indblik i Cubas mageløse internationale solidaritet siden revolutionen.  

Tidligt på rejsen besluttede han sig for at føre sin gamle historie-opgave om Cuba fra 1970 up to date. Men altså i essay-form. Hvilket blandt andet betyder, at forfatteren kommenterer historien ud fra en bestemt synsvinkel: "At kloden er menneskehedens fælles ejendom, og alle mennesker dermed har ret til lige adgang til samme klodes materielle rigdomme og natur".

Derfor handler bogen rigtig meget om menneskers kamp i Cuba igennem historien. For netop i praksis at opnå retten for alle de mange, de underste og undertrykte, til den fælles ejendom og lige adgang til verdens goder.

Både forord og prolog er meget personlige og giver lyst til at læse mere. Bogen er grundig angående Cubas historie. Kommer omkring slaveri og trekantshandel, kampene for selvstændighed fra Spanien og siden USA og den fantastiske historie om selve den cubanske revolution, som sejrede i 1959.

"Cuba - på vej hvorhen?" behandler også nutid og fremtid og giver læseren indblik i Cubas mageløse internationale solidaritet siden revolutionen. Den er krydret med interessante forfatterkommentarer og nyttige faktabokse. Jørgen Møller har også indskrevet mindeord om Fidel Castro, som døde, mens bogen var undervejs. I epilogen deler forfatteren Tanker til overvejelse i en brydningstid. Om klodens tilstand og menneskehedens fremtid.

En dejlig bog synes jeg. – Med mange nuancer og detaljer. Respektfuld overfor Cubas revolution, hele historie og folk. Med forståelse for personligheders rolle i historien. Rigt illustreret. Inspirerende!

Det er synd at mange af billederne ikke er større og med mere luft omkring, og at billedteksterne generelt er næsten ulæseligt små. Men læs bogen og tag til Cuba, som forfatteren foreslår. En anden verden er mulig. Den findes allerede. Oplev det selv!  

21. mar. 2018 - 12:05   28. mar. 2018 - 08:56

Bøger

Helle G. Bruun
Anmelder
5

Cuba - på vej hvorhen? Af Jørgen Møller. På forlaget Books on demand GmbH. København. Bestilles i boghandler. Vejledende pris: 229 kr. E-bog 69 kr.