28 May 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 16 °C

Erotiske værker vækkes til live i interessant digitalt samspil

Udstilling

Erotiske værker vækkes til live i interessant digitalt samspil

Der leges med beskuerens sanser og interaktionen med kunstværker i udstillingen Animated Reality af Sara Koppel, der ved hjælp af augmented reality-teknologi løfter 21 værker og sætter dem i en ny og levende kontekst.

1 af 1

Kunst og teknologisk udvikling har en lang samarbejdshistorie, og ny teknologi har ofte ført til nye kunstneriske udtryk og oplevelser.

Med udstillingen Animated Reality formår kunstneren at lave et imponerede samspil mellem klassisk håndværk og moderne teknologi – værkerne løftes ganske enkelt og sættes i en ny og interessant kontekst.

Den teknologiske udvikling er gennem tiden blevet taget imod med legende nysgerrighed af kunstnere for at udfordre og undersøge. Og det må siges at gøre sig gældende i en ny udstilling af Sara Koppel i det intime Nørrebro-galleri Metanoia.

Tegnefilm for voksne

Intimt bliver det i hvert fald. De seneste år har Sara Koppel beskæftiget sig med erotisk animation, blandt andet med filmene Naked Love: Ea's Garden (2012) og Little Vulvah & Her Clitoral Awereness (2014), som har vundet flere priser ved internationale filmfestivaler.

I Metanoias lille udstillingsrum mødes man straks af de 21 håndtegnede værker af erotisk karakter, der ved det allerførste øjekast leder tankerne hen på et mere uskyldigt indhold.

Alle værkerne er udført i Koppels flotte, velkendte stil og ville klare sig ganske fint som en udstilling, hvis formål var at hylde et traditionelt kunsthåndværk eller som et showcase af Koppels arbejde gennem de seneste år. Men denne udstilling gemmer på en lille overraskelse!

Virtual realitys mindre kendte lillebror

Ved hjælp af en augmented reality-app, som man henter og installerer på sin smartphone, skal man, udstyret med telefonen i hånden, nemlig opleve Koppels værker via telefonens skærm.

Som en QR-kode vil værket, man kigger på, blive skannet og afkodet af appen for derefter at blive vakt til live og udspille sig i animeret form for øjnene af beskueren.

Kun få sekunder forinden hang disse værker i et nærmest livløst format – papir – for nu at være spillevende. Dyr bevæger sig, sommerfugle basker med vingerne, to elskende vil fordybe sig i en meget levende og intim situation (med lyd!) og meget mere.

I modsætning til virtual reality, arbejder augmented reality ved at tilføje et ekstra eller udvidet lag til vores virkelighed. Et kendt eksempel på dette vil være mobiltelefonspillet Pokémon Go fra 2016, men også Nintendos håndholdte spillekonsol Nintedo 3DS legede med denne teknologi, ligesom Googles Smart Glasses også gør.

Med udstillingen Animated Reality formår kunstneren at lave et imponerede samspil mellem klassisk håndværk og moderne teknologi – værkerne løftes, ganske enkelt, og sættes i en ny og interessant kontekst.

Udstillingen Animated Reality kan opleves indtil den 4. januar 2020 i Metanoia, Uffesgade 2, 2200 København N. Åbningstider: Onsdag til lørdag klokken 14-16, inklusive helligdage. Galleriet er lukket den 31. december og 1. januar.

16. dec. 2019 - 13:51   16. dec. 2019 - 15:54

Udstilling

Mathias R. Lodahl
Anmelder

RØD BOG: SARA KOPPEL

  • Dansk animator og animationskunstner. Pioner inden for den erotiske animation.

  • Flere af Sara Koppels animationsfilm har vundet et utal af priser på flere internationale filmfestivaler.

  • Er en af de få animatorer i Danmark, der stadig arbejder med papiranimation.

  • Har de seneste år taget det klassiske tegnefilmshåndværk i en mere kunstnerisk og eksperimenterende retning med korte film og animationsinstallationer for et mere voksent publikum.

  • Har arbejdet på flere danske animationsfilm som: Valhalla (1985), Fuglekrigen i Kanøfleskoven (1990), Jungledyret Hugo (1993), Aberne og det hemmelige våben (1995) og Jungedyret Hugo 2 (1996).