16 Jul 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 11 °C

En rids man bliver klogere af

Ny bog om klassekampens historie

En rids man bliver klogere af

En rød tråd i Anton Nielsens nye bogværk om klassekampens historie gennem 100 år er fortællingen om de to hovedstrømninger i arbejderbevægelsen – den revolutionære og den reformistiske.

Anton Nielsen er mangeårig kommunist og fagligt aktiv murer.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

"Men måske kunne vi – de nye generationer ikke mindst, vor tids ungdom i det nye årtusinde – lære lidt af, hvad der skete dengang. Det er i hvert fald et af formålene med denne bog. Skulle det ske, har det ikke været helt forgæves".

For at kende sin nutid, må man også kende sin historie. Derfor kommer Anton Nielsens bog på et meget velvalgt tidspunkt.

Sådan skriver Anton Nielsen, mangeårig kommunist og fagligt aktiv murer, selv om sine forhåbninger til sin nye bog, "Den danske model – Rids af klassekampens historie".

Selv om jeg ikke tilhører den nye generation i det nye årtusind, så vil jeg gerne skrive under på, at man lærer noget af denne bog, uanset hvilken generation man tilhører.

Alle vigtige spørgsmål i klassekampen

Det er en anderledes historieskrivning end den, min tids generation blev præsenteret for, og den, nutidens generationer bliver propfodret med i folkeskolen eller gymnasiet. Det er befriende, at det handler om almindelige mennesker, om alle dem som gennem tiden har gjort en forskel til fordel for det store befolkningsflertal. Dem som har kæmpet for sammenholdet og solidariteten.

Det er en historisk gennemgang af arbejderklassens kampe gennem mere end 100 år. Den handler også om den kommunistiske bevægelse i Danmark og om udviklingen i Danmarks Kommunistiske Parti, DKP, – og er skrevet af en klassebevidst arbejder, der selv har deltaget aktivt i klassekampen igennem mange år. Og som aldrig har sluppet sin tro på solidariteten og nødvendigheden af at kæmpe for socialismen.

Bogen runder alle vigtige spørgsmål i klassekampen – den politiske og faglige kamp, kampen mod nazismen, besættelsen, koldkrigsperioden, miljøkampen, kampen for freden, for at nævne nogle områder.

De to hovedstrømninger

Da jeg fik bogen i hånden, tænkte jeg, at det var er en bog om den faglige kamp og fagforeningerne på grund af titlen "Den danske model". Men Anton Nielsen anvender dette begreb i en langt bredere forståelse.

En rød tråd i bogen er fortællingen om de to hovedstrømninger i arbejderbevægelsen – den revolutionære og den reformistiske. Derfor fylder både DKP og Socialdemokratiets indsats og historie ganske naturligt meget. Anton Nielsen forklarer på ganske letforståelig og velunderbygget måde reformismens rolle i klassekampen, og hvordan Socialdemokratiet historisk har været et værn imod kommunismen og kommunismens indflydelse i den danske arbejderklasse, altid i et forsvar for det kapitalistiske system. Dette bliver ganske godt belyst ved gennemgang af en række konkrete hændelser i klassekampen.

I Anton Nielsens univers bliver begrebet "den danske model" udstrakt til institutionaliseringen af det danske socialdemokratis klassesamarbejde og antikommunisme gennem historien og den konsensus, der har kendetegnet forholdet mellem arbejdsgiverne og toppen af den socialdemokratisk ledte fagbevægelse.

Levende sprog

En af bogens stærke sider er, at den ikke bare er skrevet i et levende sprog, men også er spækket med fakta, som giver læseren en god forståelse som baggrund for klassekampens udvikling. På den måde kan man både bruge bogen som opslagsværk, men også til at få et samlet overblik og indsigt i de vigtigste spørgsmål i klassekampen gennem de sidste 100 år.

For at kende sin nutid må man også kende sin historie. Derfor kommer Anton Nielsens bog på et meget velvalgt tidspunkt. Læs den, fordi den gør dig klogere, ikke bare på historien, men også på den tid vi lever i. Og for unge, som opfatter sig selv som kommunister eller socialister, er det en bog, som med stor fordel kan anvendes som studie- og skolingsbog.

12. jul. 2018 - 10:10   13. jul. 2018 - 10:57

Anmeldelse

Jan Mathisen
Medlem af Kommunistisk Partis landsledelse
6

Anto Nielsen: Den danske model – Rids af klassekampens historie. Bind I-II, stort format. 500 sider. 350 kroner. Rigt illustreret. Eget forlag. Kan købes i Arbejderens Butik eller bestilles på telefon 47 17 90 69.