19 Jul 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 20 °C

En kunstcontainer slipper ånden løs i Aarhus

Fra de små bygder i Norden og Arktis

En kunstcontainer slipper ånden løs i Aarhus

Pakket i en 20 fods container er udstillingen "Anersaaq – spirit of place" nu kommet til Det Grønlandske Hus. Børn og kunstnere har grebet stemningen i de ødeste og nordligste samfund. Snart vises det som kæmpebilleder på Aarhus Havn.

"Anersaaq – spirit of place" hedder kunstcontaineren, der her er til jævndøgnskoncert i Norden. Jævndøgn i marts og september betyder lige lang nat og dag for alle mennesker på jorden.
FOTO: D. Arild
1 af 1

Det er ikke ånden fra Aladdins lampe, men kunstcontaineren Anersaaq, der slipper ånden eller stemningen fra de små bygder og landsbyer i Norden og Arktis løs i Aarhus. Det vil kunne opleves flere gange på vægge og siloer i september måned.

Tegningerne foreviges på lysbilleder, som vises fra containeren op ad fjeldvægge, huse eller siloer.

Pakket i en 20 fods container er udstillingen "Anersaaq – spirit of place" nu kommet til Det Grønlandske Hus i Aarhus. Den sidste aften i august blev både udstilling og container præsenteret i af Karen Thastum fra den dansk/tysk/grønlandske kunstnergruppe Tura Ya Moya, der har sat projektet igang.

Siden 2016 har kunstcontaineren været undervejs til små steder i Norge, Island, Kalaallit Nunaat(Grønland) og nu i Danmark. Undervejs bliver der lavet workshops med børn.

Ideen med Anersaaq, der betyder ånd, er at lade børn tegne om deres sted. Hvilken ånd eller stemning er der på stedet. Få andre til at arbejde med og tænke i kunst: Hvad er vigtigst, der hvor du bor? Også voksne kunstnere arbejder med.

Ånden på hustaget

Tegningerne foreviges på lysbilleder, som vises fra containeren op ad fjeldvægge, huse eller siloer – sådan slippes ånden løs.

Kunstcontaineren er en mobil udstilling og kunstsamler, forklarer Karen Thastum, mens vi går rundt i Det Grønlandske Hus og ser de mange fotos, tegninger, masker og trommer. Det er et større arbejde at pakke alt det sammen og tælle det op til forsendelse. Så hellere en container hvor der kan sømmes plader for hylderne, så tingene ikke ryger ud, mens skibet sejler til den næste by.

- Rejser I så med i containeren? spørger en lille dreng. Karen Thastum ryster på hovedet og smiler, mens hun forklarer, at containeren har vinduer for at kunne vise lysbilleder ud på vægge, at den er isoleret mod arktisk kulde, og der kan sættes to højttalere op ovenpå den, så lyden af sang og musik kan ledsage fremvisningen.

En hilsen fra børn og kunstnere

Kæmpestore billeder lyser op på fronten af den gamle villa, som udgør Det Grønlandske Hus. Som en hilsen fra de mange kunstnere og børn, der er med i projektet om at finde stedets ånd eller stemning. Hvordan er det at bo i Østgrønland, hvor fiskeriet nærmest er gået i stå? Hvad knytter samiske børn til de store vidder i Nordnorge? Kan man holde af det øde i Nordnorge, når man er flygtningebarn fra en by i Syrien?

Indenfor i Det Grønlandske Hus kan man se en videofilm om den rejsende kunstcontainer helt frem til 23.10. Videoen er optaget, mens børnene tegner, og mens de ser deres ting blive vist på fjeldvægge eller hustage. Filmen bliver længere og længere for hver by.

Professionelle kunstnere medvirker også i "Anersaaq – spirit of place", som Mia Lindehann, der har bidraget med fotografier. Hun er også med i Tura Ya Moya.

Næste gang containeren pakker går turen til Berlin, men forinden kan man i Aarhus lade sig bjergtage af billederne, når de vises op af siloerne ved den gamle Aarhus Oliefabrik. Og selvfølgelig foregår det efter mørkets frembrud.

Tura Ya Moya giver også to koncerter i Aarhus sammen med den grønlandske sanger og trommespiller Silbat Kuitse, der skulle være ganske særlig. 

05. sep. 2017 - 14:20   24. nov. 2017 - 08:39

Udstilling

Karin Busk
Anmelder
5

Anersaaq

The TURA YA MOYA travelling-container-project

Udstillingen og videoen om projektet kan ses indtil 23.10. i åbningstiden hos Det Grønlandske Hus i Aarhus, Dalgas Avenue 52, Aarhus C.

Se mere: groenlandskehus.dk og anersaaq.com

Siloprojektioner 15.9.- 24.9. Sydhavnsgade 1A, Aarhus, fra mørkets frembrud.

 Samme sted 22.9.:Jævndøgnskoncert med Tura Ya Moya.

Annonce