27 Feb 2021  

KBH: Ingen skyer af betydning, 5 °C

En kærlig håndsrækning fremad

Digtsamling om overgreb og voldtægt

En kærlig håndsrækning fremad

Et godt digt kan lette mange knuder og følelser eller give indsigt. Digtsamlingen "blottet" af Iben H. Philipsen om overgreb og voldtægt har den kvalitet i sig.

Iben H. Philipsen, forfatter og forlagsredaktør.
FOTO: Pirita Taskinen
1 af 1

Et godt digt kan lette mange knuder og følelser eller give indsigt. Digtsamlingen "blottet" af Iben H. Philipsen har den kvalitet i sig. En digtsamling om voldtægt og hvad der sker for ofret uden at være fordømmende overfor mænd.

Hvorfor spørger de på politistationen, om kvinden havde drukket inden voldtægten? 

Med enkle ord og uden hjerte-smerte rim, går alle digtene igennem hele forløbet fra "den aften på parkeringspladsen", forbi de opslidende afhøringer og  undersøgelser, den efterfølgende angst, tvivl og skam. Den næste gang sammen med en mand, hvordan gribe det an?

Digtene i "blottet" kan også forstås som et debatindlæg om vores kultur og det paradoks, at det er offeret, der føler skam. Den der har været udsat for overgrebet føler lede ved sig selv og ønsker ofte at gemme sig for hele verden. Men lige så vigtigt er spørgsmålet, om man kan komme over et overgreb?

Hvorfor spørger de på politistationen, om kvinden havde drukket inden voldtægten? Giver det voldsmanden mere ret?

Det er svært at vælge gode citater fra digtene, fordi ordene står så klare hele vejen igennem. Men her er et alligevel:

Jeg insisterer på retten til at være et offer
Ikke fordi det er synd for mig
Men fordi jeg aldrig sagde ja

Digtene har været forlæg til en teaterforestilling med samme titel, vist på Bådteatret og Teatret ved Sorte Hest.

Et solidaritetsprojekt

Iben H. Philipsens digtsamling "blottet" er udkommet på forlaget Rebel With a Cause(frit oversat: Oprører med en god sag), som hun selv har startet. På hjemmesiden kan man læse, at:

"Forlaget Rebel With a Cause er et solidaritetsprojekt. Det er realiseringen af en drøm baseret på ønsket om at skabe en platform, der giver de stemmer, som finder det svært at nå igennem mediemuren, en vej ud i verden; om det så er litteratur fra den globale eller den danske scene."

Forlagets første udgivelse var bogen "Manden, som stjal sig selv", om Hans Jonathan, der var født i slaveri på St. Croix men stak af til Island. (Anmeldt i Arbejderen 11.7.17.)

I Danmark bliver der politianmeldt 4-500 voldtægter om året ifølge Center for Voldtægtsofre, men hvor mange bliver ikke anmeldt? Ingen har undersøgt, hvor mange mænd, der bliver voldtaget.

I lyset af den senere tids sager med voldtægtsforsøg under sommerens musikfestivaler, burde den lille digtsamling "blottet" ligge fremme til salg og læsning ved de kommende festivaler. Den er jo trykt i lommeformat.

"blottet" er ikke en håndbog men en kærlig håndsrækning til at komme over et overgreb. En kærlig håndsrækning til forståelse og opfordring til at passe på hinanden.

14. jul. 2017 - 11:00   25. sep. 2017 - 13:03

Digte

Karin Busk
Anmelder
5

blottet. Digtsamling af Iben H. Philipsen. Forlag: Rebel With a Cause. 150kr + forsendelse.

https://rebelwithacause.dk/