16 Apr 2021  

KBH: Let skyet, 9 °C

En familiehistorie om identitet

En familiehistorie om identitet

Smålighed, småracisme og udstødelse af fællesskabet på plakaten i dramatiseringen af Knud Romer-roman fra 2006.

1 af 1

"Den som blinker er bange for døden" er en iscenesættelse af Knud Romers fremragende roman fra 2006. I dramatiseringen spiller skuespillerne Littauer og Dalsgaard hele persongalleriet. Stykket er en familiehistorie, hvor faderen er en pertentlig dansk far, som er venlig over for nazisterne, da disse i 1940 invaderer Danmark.

Moderen er tysker og en trist skæbne med hang til vodka, cerutter og Marlene Dietrich. Familien består desuden af en farfar hvis forretninger er evige fiaskoer, onkel Helmuth med granatsplinter i kroppen samt en del skæve personligheder. Midt i alt dette står drengen, Knud Romer, splittet mellem to kulturer – den borgerlige tyske og den provinsielle danske smålighed i Nykøbing Falster. Da Knud møder op i skolen i lederhosen er hans skæbne beseglet. Ord som tyskersvin rammer hårdt og præcist. Et værre offer er dog den tyske mor, som selv præsten nægter at give hånd efter julegudstjenesten.

Stykket er højaktuelt med den danske smålighed, latente småracisme og udstødelse af fællesskabet for de, der "stikker ud".

Den polske instruktør Krysztof Minkowski er uddannet på teaterskolen med det forpligtende navn Ernest Busch i Berlin, hvor også skuespilleren Jonas Littauer er uddannet. Teaterskolen blev grundlagt af Bertold Brecht i DDR kort efter Anden Verdenskrig. Mille Maria Dalsgaard er ligeledes uddannet i Berlin, så skuespillere og instruktør er bekendte med begrebet "dobbelt national identitet".    

Stykket er fremragende på alle måder. Historien, skuespillerne, instruktionen, iscenesættelsen. Det hele. En fin aften i teater Momentum.

Der forhandles i øjeblikket om at stykket kommer til København. 

 

 

 

10. maj. 2013 - 18:00   10. maj. 2013 - 18:15

Teateranmeldelse

Bjarne Nielsen
Anmelder
5

Den som blinker er bange for døden. Teater Momentum, Odense: Instruktion: Krzysztof Minkowski. Scenograf Konrad Schaller. Produktion: Det Dramatiske Udgangspunkt i co-produktion med Teater Momentum og Teater Katapult Odense: 2. 3. og 4. maj, herefter teater Katapult Aarhus: 6. – 10. maj.