15 Nov 2018  

KBH: Let skyet, tåge, 7 °C

En fødselsdagshilsen til publikum

Ny bog og cd fra Peter Abrahamsen

En fødselsdagshilsen til publikum

Altmuligmanden inden for dansk populærmusik, Peter Abrahamsen, blev 75 år den 12. oktober og fejrede dagen med hele to udgivelser.

Livet giver os oplevelser, indsigt og vil utvivlsomt rejse løse ender, som Peter Abrahamsen fint udtrykker det på sin nye cd: "Løse ender - min tanke er fri"
FOTO: Anders Knudsen
1 af 1

Altmuligmanden inden for dansk populærmusik, Peter Abrahamsen, blev 75 år den 12. oktober og fejrede dagen med hele to udgivelser. En cd med titlen "Løse ender - min tanke er fri", og en samling digte og rimede vers, "Så nyser jeg igen…".

En yderst smuk og følsom oplevelse at lytte til Abrahamsens karakteristiske stemme.

Peter Abrahamsen kalder cd’en Løse ender: "...fordi rækken af sange knytter sig sammen til en helhed".  Cd’en rummer 14 sange af både tidligere udgivne og en håndfuld helt nye sange.

Først kommer en række kærlighedssange, heriblandt det for mange ukendte franske 50’er hit Melody d’Amour, der udkom i 1952, året før Abrahamsen selv debuterede som skifflesanger og popidol, 16 år gammel. Man kan også lytte til Sommeraften, som nyligt har ligget på Dansktoppen. Sjovt nok rummer det nye album hele tre numre, der har ligget på Dansktoppen.

Forståelsen af de stille eksistenser

Derefter følger numre som St. St. Blichers Sig nærmer tiden og B. S. Ingemanns Fred hviler over land og by, for den sørgende sjæl. Sange som Peter Abrahamsen især spiller på hospice. Et møde, som har bevæget ham i kontakten med de pårørende. Gribende og dybt bevægende. Sangene passer enormt godt til ham. Selv skriver han, at disse besøg har bevæget ham til en "...forståelse af mere stille eksistenser og af en religiøs side".

Undertegnede synes dog nok, det er for tidligt, at disse smukke men vemodige tekster allerede fylder så meget i hans univers. Men Abrahamsen knytter på cd’en et særligt bånd tilbage til gamle venskaber og deres betydning med en ny udgave af skotske Robert Burns/Jeppe Aakjærs klassiker Sku’ gammel venskab helt bli’ glemt. Nummeret er fordansket, så det er mere nutidigt sangbart, og helt i ånden medvirker en perlerække af hans ældste venner og tætteste kollegaer Lasse Helner, Arne Würgler, Janne Lærkedahl, Stanley Samuelsen, Bo Liengaard og Torben Kjær. Vidunderligt.

En smukt afstemt buket

Burns og Aakjær har også skrevet den smukke Anna, som fortolkes på cd’en. Denne smukt afstemte buket, som Abrahamsen har bundet af de mange løse ender, rummer desuden Emil Aarestrups Nu tændes stjernen, Ellen Heibergs Åh, om du vidste, Nis Petersens Kit, samt sange som Perleporten, En smule fred og Abrahamsens fine Aftengangen med Ole Bendix på en vidunderlig steel guitar.

En yderst smuk og følsom oplevelse at lytte til Abrahamsens karakteristiske stemme. Undertegnede var dybt rørt og grebet. Albummet ligger i naturlig forlængelse af Abrahamsens sidste to udgivelser, Jeg er født på Jyllands sletter, hvor han udelukkende sang Jeppe Aakjærs sange, og det overraskende album Den blå anemone med digte af præsten Kaj Munk.

Livet giver os oplevelser, indsigt og vil utvivlsomt rejse løse ender. Med denne cd tyder det på, at Abrahamsen er lykkedes med at forene disse. Så mon ikke næste cd bliver et hyldest-brag til fremtiden?

Første digtsamling   

Foruden cd’en har sangeren og komponisten i forbindelse med dagen udsendt samlingen "Så nyser jeg igen…", som både er digte og rimede vers. 40 i alt. Teksterne har fungeret som arbejdspapirer og notater til hans plader, og giver dermed et indblik i en arbejdende og registrerende kunsters tankegang.

På bagsmækken skriver han som kun en poetisk tænkende kunstner af Abrahamsens kaliber formår det:

Min tanke er fri
den kan ej begrænses.
Den strejfer omkring og kan ikke fængsles.
Som skibet der sejler let over vandet
Og vinder fejer
Ind over landet.
Som svalernes flugt
og mågernes skrig
Min tanke er fri

Andre af digtene og de rimede vers omhandler, inden for den brede ramme om morgenstund ved Farøbroen, diverse tanker om årstiderne, om at være rejseklar, om John Lennon, kort sagt - om det at være en kunstner på vej. 

Et stort tillykke med de 75 år og udgivelserne.

22. nov. 2016 - 11:34   22. nov. 2016 - 16:12

Musik

Bjarne Nielsen
Anmelder
5

Løse ender – min tanke er fri.(cd)

Så nyser jeg igen… Digte og rimede vers.

Både cd og digte af Peter Abrahamsen, sanger og komponist.

amediashop.dk. CD 160 kr. og digtsamling 125 kr, begge priser inkl. porto.