23 Jul 2018  

KBH: Spredte skyer, 27 °C

Duo dypper danskere i svensk sovs

Seks danske teatre i fælles produktion

Duo dypper danskere i svensk sovs

Satiren i Surstrømning formodes at skulle spidde "den arketypiske danskers" fordomsfuldhed og selvforståelse som verdens centrum, men den tipper over.

Seks teatre i Danmark er gået sammen om forestillingen Surstrømning med to svenske satireforfattere bag.
FOTO: Mingo Photo
1 af 1

Der er en pudsig, men noget fortænkt ramme omkring "løjerne" i forestillingen Surstrømning på Vendsyssel Teater.

Ligesom rammen ikke holder vand, kommer satiren ikke i mål.

Kombinationen består af den globale klimakrise og EU-landenes nationalistiske håndtering af flygtningestrømmen - med opførelsen af grænsebomme mellem medlemslandene: "Indenfor 24 timer vil verdens lykkeligste folk være oversvømmet af et smeltet isbjerg. Men de ved det ikke."

Arketypiske danskere

Og fordi Danmark er omringet af grænsebomme, er det umuligt "for danskerne at flygte og finde tryghed samt sætte fødderne på tør jord hos et naboland". I bedste reality tv-stil bliver fem arketypiske danskere ved Dronning Margrethes mellemkomst udvalgt til at få chancen for at blive svenskere:

Den madglade griseavler fra Hjørring, den lesbiske kulturradikale kvinde fra Nordsjælland og landet i Århus, den sexistiske håndboldtræner fra Randers, den småracistiske frisør fra Hjallerup, der har forsøgt at lade sig integrere som aalborgenser og den nyudnævnte brugsuddeler, der viser sig at være konvertit.

Disse fem identificeres som arketyper af de svenske manuskriptforfattere Gertrud Larsson og Åsa Asptjärn. Den svenske satiriker-duo har med skarp pen skabt et manuskript, som spidder "vi danskere", skriver Vendsyssel Teater på sin hjemmeside.

Bar røv og Vimmersvej

Ligesom rammen ikke holder vand, kommer satiren ikke i mål. Hvor det må formodes, at satiren skal spidde "den arketypiske danskers" fordomsfuldhed og selvforståelse som verdens centrum, tipper den over i en karikatur af Sverige og svenskerne og ender i bar røv og Vimmersvej.

"Hellere døden end blive en politisk korrekt svensker." Det kunne man formodentlig også citere Inger Støjberg og Martin Henriksen for. Åh, danskerne er så dejligt politisk ukorrekte i deres øl-hygge, hvor man hellere vil synge om den "dejlige steg på Vimmersvej" - kender forfatterne mon noget til sangens oprindelse? - end sige HØN og gøre sig feministiske tanker?

Scenografien er enkel og effektiv og det sammensatte ensemble kører på fuld speed i en tempofyldt instruktion, som sådan en forestilling nu engang skal. Vendsyssel teater skriver:

"Forvent stærkt overgæret (korrekt citeret), satirisk sommerteater, der får lattermusklerne til at krampe og øjnene til at løbe. Hold på hat og briller – samt hold dig for næsen, når du åbner din dåse til maj." Der var nu mere sved på panden og i armhulerne hos publikum, som skyldes den ulidelige varme i Black Box. Der er vist ikke helt styr på klimaanlægget i det nye flotte teater.

Kunst er mere end underholdning

Men som vi kender det fra Cirkus Revyen og Tivolirevyen, var der også til denne premiere et par hæmningsløse grinere, der bed på næste alt, men for undertegnede og det store flertal bed satiren kun sporadisk under forestillingen. Disse højdepunkter skal ikke afsløres her.

Alt i alt forekom det, at det store flertal følte sig godt underholdt, men underholdning er vel ikke hensigten med det hele?

De seks involverede teatre er enige om, at kunsten også skal turde røre ved dét, som provokerer og udfordrer. Døm selv om det lykkes!

01. jun. 2017 - 10:28   01. jun. 2017 - 10:30

Scenen

Allan Vokstrup
Anmelder
3

Surstrømning. Instruktør: Kasper Sejersen. Scenograf: Laura Rasmussen. Manuskript: den svenske satiriker-duo Gertrud Larsson og Åsa Asptjärn.
Set 17. maj i Black Box Vendsyssel Teater.

På scenen: Signe Barfoed, Hans Holtegaard, Lisbeth Knopper, Morten B. Koch, Anders Brink Madsen, Camilla Gjelstrup og Holger Østergaard.

Seks teatre i unikt samarbejde på tværs af landet:

Vendsyssel Teater, Teater Nordkraft, Randers Egnsteater, Team Teatret, Teatret Svalegangen og Folketeatret er gået sammen om at producere og præsentere teaterforestillingen.

Surstrømning spiller fra maj - september.

Annonce