22 Oct 2018  

KBH: Let skyet, 11 °C

Dramatisk bog om norsk krigssejler

Dramatisk bog om norsk krigssejler

Med første bind af sin trilogi om en norsk krigssejler giver Jon Michelet et eminent indblik i sømandslivet og et flot minde om de søfolk, der satte livet på spil i kampen mod fascismen.

Forfatteren Jon Michelet er tidligere sømand og tidligere redaktør på den norske avis Klassekampen.
1 af 1

Den tidligere sømand og tidligere redaktør på den norske avis Klassekampen, forfatteren Jon Michelet, har påbegyndt en trilogi om den norske krigssejler Halvor Skramstad og hans oplevelser på verdenshavene under Anden Verdenskrig.

Første bind, "Havets helt - Skovmatrosen" er et 800 siders brag af en roman om livet til søs i handelsflåden under krigen, hvor Michelets spidskompetancer, at mikse fakta og fiktion med power, vitalitet, humor og menneskelig varme, til fulde kommer til sin ret. Michelet skriver så gribende og dramatisk, at læseren ind i mellem får åndenød.

I 1939, 18 år gammel, får den tidligere tømmerhugger Halvor, søn af en kommunistisk far og religiøs mor, job som letmatros på Wilhelmsenrederiets skib M/S Tomar, som besejler alle verdenshavene i faste ruter og nu skal til østen. Tyskland har endnu ikke okkuperet Norge, men krigen er i gang, og havet er en krigsskueplads.

Da Tyskland overfalder Norge den 9. april 1940, er Halvor og M/S Tomar midt i Det Indiske Hav og får besked om at søge nærmeste tyske havn. Skibet nægter og søger til Aden havn, hvor den britiske flåde holder til. Krigen rundt om i verden bliver fulgt gennem skibets telegrafist, "gnisten".

Halvor, kaldet "Skovmatrosen", bliver en søens proletar uden at vide, hvad der venter ham af forlis og døde kammerater, kærlighed, kammeratskab og længsel, og torpedoangst. Læseren er med ombord i mørklagte konvojer, forblæste redningsbåde og i skumle havnekvarterer verden over. Michelets beskrivelser af Halvors seksualitet og besøg hos prostituerede er barsk og rystende, men troværdig.

Bogen veksler mellem frisk sømandsjargon og kloge samtaler mellem de omkring 35 søfolk på de lange vagter og under det trivielle arbejde ombord. Vi følger Halvors refleksioner over livet i stunder med ensomhed og savn. Bogen giver et eminent indblik i sømandslivet og er samtidig et flot minde om de norske krigssejlere, der satte livet på spil i kampen mod fascismen og samtidigt en kritik af rederier og den norske stat. Et stykke imponerende kulturhistorie beskrevet af en, der har kommunistisk sømandsblod i årene.

Det er et scoop for det lille forlag at få en forfatter af Michelets kaliber i sin stald. Godt gået.

De 800 sider er ikke en for meget. Denne anmelder kan næsten ikke vente til bind to og tre rammer skrivebordet. Bind 2, "Skytten", er udkommet i Norge, hvor "Skovmatrosen" var året mest solgte bog i 2012.

18. dec. 2013 - 10:45   18. dec. 2013 - 11:00

Boganmeldelse

Bjarne Nielsen
Anmelder
6

Jon Michelet: Havets helt - Skovmatrosen. 800 sider, 399 kroner. Forlaget Republik.