22 Nov 2019  

KBH: Overskyet, 9 °C

Det vi ikke vil se

Det vi ikke vil se

Rædslerne består, efter at mediernes søgelys har forladt gerningsstedet. Rasmus Nielsens rå streger fastholder fokus længe efter.

1 af 1

Kvindens øjne er tørre. Hun har grædt dem tørre. Sulten og tørken svider i munden, gør tungen tung, kvæler smerteskriget. Sådan ser armod ud. Sådan maler Rasmus Nielsen den i sin street art streg med enkle konturer, måske et foto indkapslet i lærredet. Darfur, Haiti, Kairo, Buenos Aires, Kibera-kvarteret i Nairobi, Aden-bugten.

Det er graffiti-kunstens københavnske mekka, ARTTRA Gallery på Vesterbrogade, der for anden gang dækker sine vægge med Rasmus Nielsens politiske budskaber. På vej mod de 30 år holder han endnu en solo-udstilling med en del nye værker, der er inspireret af rejsen i 2012 til et af verdens farligste slumbyer, Kibera-kvarteret i Nairobi i forbindelse med projektet "Street Art on the Run" med Center for Kultur og Udvikling. I foråret Første gang var i 2011 med "No Justice, No Peace", hvor Mikkel Flohr leverede teksterne.

Igen med udstillingen "Deja-vu" stiller han de spørgsmål, vi ikke vil høre og genopliver erindringen af de billeder på hornhinden, som vi gerne vil glemme, for Rasmus Nielsen maler det, vi ikke vil se. Som han gjorde sidste år i Vesterbro Showroom med "Between Black and White". "Skal kunsten bare være rar", har han spurgt dengang i et interview med U-landsnyt.dk.

Det skal den ikke i Rasmus Nielsens optik, som selv er et paradoks i forhold til sit kunstneriske udtryk. En alvorlig spasmager, der forguder sin lille søn og sin familie, når han ikke trodser offentlighedens korte hukommelse. En ung, slank, kommuneblond fyr med glade øjne og et drenget grin, som debuterede i 2005 med den barske "Virkelighed € Vanvid". I 2006 fulgte "My People Will Kill You For Water" og året efter "Voice of the Voiceless". 

"Deja-vu" i ARTTRA, der udstiller "kunst med hjerte, rygrad og balls", løfter ingen pegefinger eller holder hule skåltaler om vort fælles ansvar for den globale landsby. Rasmus Nielsen gør det modsatte, når han lige som oldtidens nymfe Echo i myten om Narcissus forsøger at vække os, ikke med brudstykker af vor egen tale, men med gengivelser af vor egen blokerede kollektive hukommelse.

06. jul. 2013 - 09:00   06. jul. 2013 - 09:00

Kunstudstilling

Gert Poder
Anmelder
5

Rasmus Nielsen: Deja-vu. ARTTRA Gallery, Vesterbrogade 171, København. Til 18. juli 2013.