24 Sep 2020  

KBH: Spredte skyer, 18 °C

Det forførende murerfag

Når byggepladsen rykker ind i teatret

Det forførende murerfag

Mads Nørbys "Hvad tænker en murer egentlig?" er fuld af overraskelser og holdninger. Catrin Hass Svendsen akkompagnerer mageløst i et livsstykke fyldt med kærlighed til huse og kvinder.

Catrin Hass Svendsen og Mads Nørby griber publikum i stykket "Hvad tænker en murer egentlig?"
FOTO: Teatret Svalegangen
1 af 1

"De rigeste vil have det hele sort", siger mureren Mads i "Hvad tænker en murer egentlig?". Teaterstykket er skrevet og spillet af Mads Nørby. Han er uddannet i murerfaget, men forlod det til fordel for teatret, hvor man også bygger op og bryder ned og skaber nyt.

Nu tager han bare byggeriet med ind på Teatret Svalegangens scene for et par dage. Helt bogstaveligt.

Om dengang murere med stolthed byggede huse af mursten og var byggepladsens konger.

For det river i næsen og lugter tørt fra scenen, hvor mørtel, mursten, baljer, kalk står overalt. Støvet hænger selv i arbejdstøjet på mureren, der starter med at klø sig i røven!

Sproget mellem murstenene

Eller nej, det begynder med en kvinde i en fin dybrød kjole, der spiller en lille menuet af Boccerini på sin violin, smukt og romantisk mellem murbrokkerne – og så vælter den plumpe murer ind og åbenbarer sin store kærlighed – til byggefaget.

Om gesimser og rundinger, fag og verbandt, kopsten og lodstok. Totalt forvirrende, når man er udenfor murerne. Men alle har deres sprog på arbejdspladsen, og det kan vendes og drejes og misforstås, lige fra nøgternt og ironisk og til seksuelle over- og undertoner.

Kærlighed og makkerskab

Nu spiller violinen igen, for mureren i "Hvad tænker en murer egentlig?" er også sanger med hyldest til kvindens kropsbygning. Selv om en murers bløde punkt ligger til stenene, så er det kvinden, bygherrens hustru, han lader sig forføre af.  

Jeg vil bygge dig en piedestal
Komplet med bad og gildessal
Hvor du skal stå og ligne hvad du er
Min kvinde
Min gudinde
(Fra sangen: Jeg vil bygge dig en piedestal)

Men også arbejdsfælleskabet og bajerne finder vej i sangene:

En af livets største glæder er en rigtig makker
En der tænker samme vej og uden at man snakker
Han rækker dig din hammer før du når at be ham om den
Og præcis når du sku bruge skeen kom den.
(Fra sangen: Kaj og Bruno)

Og dytme om han ikke har kørt i en LADA 1500, gammel russisk bil fra før murens fald, mens muren i stykket tilhører en pragtvilla, som Mads skal sætte i stand.

Da vi nu er ved fortiden, kommer også turen til byggeriets forfald, om dengang murere med stolthed byggede huse af mursten og var byggepladsens konger. Nu er det bare beton og forskalning.

Et livsstykke

Men håndværkersex findes stadig, og billedsproget i forførelsesscenen er ikke til at tage fejl af. Forrygende og klaskende morsomt.

Men håndværkersex findes stadig, og billedsproget i forførelsesscenen er ikke til at tage fejl af.

Mads Nørbys "Hvad tænker en murer egentlig?" har ikke et samlet budskab, men er fuld af overraskelser og holdninger. Mads Nørby er også direktør for Kerteminderevyen.

Sammen med violinisten, Catrin Hass Svendsen, som akkompagnerer murerens sindsstemninger i alle afskygninger, og hun gør det mageløst, leverer de to et livsstykke fyldt med kærlighed til – huse og kvinder.

06. feb. 2020 - 12:40   07. feb. 2020 - 11:49

Scenen

Karin Busk
Anmelder

HVAD TÆNKER EN MURER EGENTLIG? Teatret Svalegangen, Aarhus. Gæsteforestilling. Instruktion: Mads M. Nielsen og Mads Nørby. Tekst og scenografi: Mads Nørby.
Medvirkende: Mads Nørby og Catrin Hass Svendsen. 
Spilletider: 6.2. og 7.2 kl.19.30 samt lørdag 8.2. kl.16.