23 Jul 2018  

KBH: Spredte skyer, 27 °C

De smukkeste stemmer i mørket

Koncert med DR Pigekoret

De smukkeste stemmer i mørket

Denne usædvanlige koncert i mørke var arrangeret af DR Pigekoret med dirigent Phillip Faber i samarbejde med Dansk Blindesamfund.

DR Pigekoret viste virkelig deres mod og evner i samarbejde med Dansk Blindesamfund.
FOTO: Bjarne B. Hermansen
1 af 1

Du sidder i mørket sammen med 1800 andre og venter. Pludselig høres et par toner fra et klaver, og de smukkeste, klare pigestemmer fylder den mørke koncertsal i DR. Denne usædvanlige koncert i mørke er arrangeret af DR Pigekoret med dirigent Phillip Faber i samarbejde med Dansk Blindesamfund.

Lyttesansen bliver skærpet, når synssansen er sat ud af spil. 

Pigekoret lyder som engle, der synger. Ørerne anstrenger sig for at få hver en nuance og tone med, mens øjnene har lukket sig, da de intet har at gøre nu.

"Koncert i mørke" er ikke den første af slagsen, og heldigvis heller ikke den sidste. Det giver os seende en mulighed for at opleve, hvordan lyttesansen bliver skærpet, når synssansen er sat ud af spil. For at øge denne oplevelse, blev der ikke udleveret programmer før efter koncerten.

Temaet for koncerten var at "vende hjem" og "efterår" og som altid, når DR Pigekoret optræder, var der lagt vægt på de danske sange, startende med "Nu falmer skoven trindt om land" og afsluttende med "I Danmark er jeg født". Der var sange i både dur og mol, nogen af dem skabte indre billeder og fremkaldte en tåre på undertegnedes kind.

Indimellem fremtryllede violinisten Kirstine Schneider inderlige og intense toner, som svævede imod os i mørket.

Hvad mørket gemmer

Som en kontrast til sangen og musikken, var der små båndede autentiske og humoristiske samtaler mellem skuespillerinde Bodil Jørgensen og otte-årige Benjamin. I temaets ånd handlede deres snak om, hvad mørket gemmer, når man skal sove, hvad ordet "hjem" vækker af associationer, hvordan det er at blive væk på et fodboldstadion og om flygtningen Mohammed og hans sovedyr.

DR Pigekoret og deres chefdirigent Phillip Faber viste virkeligt deres mod og evner med denne koncert. At synge i kor uden at kunne se hverken dirigent eller noder kræver en sangsikkerhed og føling med de andre i koret, som ikke kommer uden øvelse og erfaring. Min ledsager til koncerten, som har en bachelor i musikvidenskab og er uddannet kirkesanger, var fuld af ros og meget imponeret over klangen, intonationen og de spændende musikalske arrangementer.

Højdepunktet var da alle 50 piger ubemærket havde fordelt sig rundt om i salen, og helt tæt på og sårbart sang Anne Linnets "En forårsdag". Enhver fejl ville have været helt tydelig at høre! Det eneste vi i salen hørte, var den smukkeste, mest fantastiske sang, der endnu en gang satte os i en nærmest meditativ tilstand, hvor gåsehud og tårer trængte sig på.

 

13. okt. 2017 - 12:40   13. okt. 2017 - 12:50

Musik

Fanny Thorngaard
Anmelder
5

DR Pigekoret i Mørke. Koncert med DR Pigekoret med dirigent Phillip Faber i samarbejde med Dansk Blindesamfund.

Hørt 8.oktober i DR Koncerthuset.

Annonce