19 Sep 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 5 °C

Borgerkrig og kvindekamp

Borgerkrig og kvindekamp

"Celeste" er en flot fortalt skønlitterær fortælling fra 1930'erne, der inddrager både filosofi, kønskamp, religionskritik og politik.

Det politiske forlag Solidaritet er begyndt også at udgive skønlitteratur, og godt for det hvis dets første skønlitterære bog "Celeste" af Jens Peter Kaj Jensen angiver niveauet.

Historien om Celeste begynder i Silkeborg i starten af 1930’erne, hvor hun arbejder som servitrice med særlige forpligtelser i cafeteriet hos den ungarske jøde, Karpàz.

Han er ingen gentleman, men hun beundrer ham for den frihed, han har givet sine sønner. Dem elsker hun begge. Jacob, den ældste, lærer hende om filosofi og socialisme. 

Trods Celeste har det bedre end de fleste, er der noget i hende, der ikke kan finde ud af det. Men en dag kommer den anarkistiske Sarah fra seddelfabrikken ind i cafeteriet, og det er kærlighed ved første blik.

Den forbudte kærlighed er et af bogens centrale emner. Sarah tager ned til Spanien for at deltage i kampene i den asturiske kommune og senere i selve den spanske borgerkrig. Celeste følger naturligvis efter, og så er historien i gang.

Bogen er en flot fortalt skønlitterær fortælling, der inddrager både filosofi, kønskamp, religionskritik og politik. Nogle gange bliver forfatteren dog lidt langhåret og skolemesteragtigt i mælet, men samtidig bliver den tålmodige læser klogere på mange væsentlige emner. Især omkring den spanske borgerkrig vil der sikkert være en del ny viden for mange.

I forhold til borgerkrigen kan man desværre mærke forfatterens venstresocialistiske fortid med hensyn til, hvem der er de gode og de onde.

Efter folkefrontens nederlag bliver Celeste i Spanien, og vi får et udmærket indblik i Francos undertrykkelse af tidligere modstandere og især kvinderne.

Bogen skal anbefales, trods den sine steder er lidt rodet, og forfatteren vil for meget. Den er velskrevet, og forfatteren er vidende.

Forfatteren Jens Peter Kaj Jensen er filosof og uddannet på Forfatterskolen. Har tidligere udgivet en novellesamling og filosofibogen "Det frie menneske" (2001). Bor nu i Madrid.

11. feb. 2014 - 14:12   22. dec. 2015 - 16:59

Boganmeldelse

Bjarne Nielsen
Anmelder

Jens Peter Kaj Jensen: Celeste. 331 sider. 150 kroner. Forlaget Solidaritet