26 Aug 2019  

KBH: Spredte skyer, 18 °C

Barn af nazistisk krigsforbryder

Roman om DDR

Barn af nazistisk krigsforbryder

Kan man arve fortidens synder og stå til regnskab for sine forfædres krigsforbrydelser? Det spørger forfatteren Christoph Hein om i sin roman "Lykkebarn med far".

"Lykkebarn med far", forsidens illustration er af Martin Dennis.
FOTO: Gyldendal
1 af 1

"Lykkebarn med far" er en lavmælt fortælling af Christoph Hein om udviklingen i det østlige Tyskland fra 1944, hvor området bliver erobret af de fremrykkende russiske styrker, frem til 2014 i det genforenede land.

Hvordan lever man videre med  følgerne af krig, med Berufsverbot og livslang stigmatisering af krigsforbryderes familier?

Romanens hovedperson er Konstantin, som bliver født efter faderens død. Faderen blev  henrettet for krigsforbrydelser i foråret 45. Han havde været dybt engageret i SS og kz-lejrene og højt placeret i nazist-partiet. Han var kendt for det af både russerne og de overlevende tyskere. 

Tavshedens skygger

Faderens forbrydelser forfølger hans familie, livslangt. Konstantin har svært ved at komme ind på en videregående uddannelse, og senere problemer med at få de ønskede ansættelser, selv om han hører til blandt de dygtigste og mest vellidte. På sin vej får han meget hjælp af venlige og fordomsfrie mennesker, og han bliver rektor på sit gymnasium i en kort periode.

Romanen skildrer magthavernes kontrol med den enkeltes liv, og deres opfattelse af den nedarvede synd, som Konstantin aldrig kan slippe væk fra. I skolen mobber de andre drenge ham med faderens eftermæle, og han fortsætter livet igennem med at skjule og fortrænge det. Moderen forsøgte også at tie sin afdøde mand ihjel. Men ingen af dem lykkes med det. 

Næste samfundsorden

Bogen fortælles langsomt, til tider omstændeligt, gennem Konstantin. Den består af  lange, beskrivende passager næsten uden dialog, og uden inddeling i kapitler. Men jeg synes, at historien, også grundet de refleksioner den kan give anledning til, er absolut læseværdig: Hvordan var det at leve i det daværende DDR? Og samspillet mellem styret, partiet og befolkningen i det nye samfund? Og hvordan lever man videre med følgerne af krig, med Berufsverbot og livslang stigmatisering af krigsforbryderes familier?

En sammenligning af Heins biografi og bogens handling viser mange paralleller, og han skriver direkte som indledning: "Den historie, der her bliver fortalt, er baseret på virkelige begivenheder, bogens personer er ikke frit opfundet".

Kritisk skildring

Jeg læser romanen som en kritisk skildring af forholdene i DDR, om afmagten overfor systemet, fortalt gennem en mand, som trods alt blev der. En mand som holdt af sin familie, kone, venner, sit land  og sit arbejde.

Christoph Hein blev født i 1944 i Tyskland og har fra 1980 levet af at skrive skuespil og romaner. Bosat i det østlige Berlin siden 1976, og han bor der stadigvæk. Han har modtaget mange litterære priser, og de fleste af hans romaner er oversat til dansk.

20. feb. 2019 - 11:15   29. mar. 2019 - 09:29

Bøger

Inge Torkild-Hansen
Anmelder
4

Lykkebarn med far. Af Christoph Hein. Oversættelse: Anneli Høier. Omslagsgrafik: Martin Dennis. Forlaget Gyldendal. 496 sider. Pris: 350 kr.