17 Jun 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 17 °C

Andens totale triumftog

Væltede Royal Arena

Andens totale triumftog

"Nu kører busssen", sagde stand-upperen Anden Anders Matthesen og holdt, hvad han lovede.

Demokratiet, den overdrevne angst for at krænke følelser samt kendte kunstnere, der sælger ud, kom i fokus i Anden Anders Matthesen jubilæumsshow.
FOTO: Morten Rygaard
1 af 1

Hvad er det, der kan få 13.500 mennesker i et udsolgt Royal Arena i København til at stå op og klappe taktfast? Det er Anden Anders Matthesen.

Dén slags spektakulær stand-up er ikke set i Danmark nogensinde.

Stand-upperen overgår sig selv med flere længder i sit 25-års jubilæumsshow, og sætter streg under sit eget udsagn om, at man må "tage noget til et nyt niveau eller give det en ny dimension" – eller helt lade være.

Sylespids sarkasme

"Nu kører bussen", sagde han i starten af showet og holdt, hvad han lovede. Med sin sylespidse sarkasme og skarpe satire, krydret med grovkornet ligefremhed, væltede han simpelthen Royal Arena. Det skete i et show, der ikke er set i Danmark nogensinde. Der manglende hverken glimmer, storskærme, røg, udklædning eller kanon til kanonkongen. Men hvor var det godt, at en erfaren instruktør som Nikolaj Cederholm har været indenover. Dét gav sammenhæng.

Selv om showet var stort anlagt, og ekkoet rungede i den mega-mega-store sal, virkede det som om, Anden var ligeglad. Showet kunne ligeså godt være foregået i en hyggeligt festlokale i Frejlev. Intimiteten var den samme. Vi fik da også navneopråb, da Arne Nougatgren som pligtopfyldende skolelærer indtog scenen og skulle høre, om Trine og Silas var mødt frem! Dette gensyn med en af Andens mest ikoniske karakterer fra den 25 år lange karriere var topmålet af morskab.

Udstiller kendisser

Men hvad havde Anden så på hjerte? Var der en rød tråd?

Næhhh. Men demokratiet kom i fokus, den overdrevne angst for at krænke følelser kom i fokus. Og så fik de kendte kunstnere, der laver reklamer og sælger ud i diverse underholdningsshows en over nakken. Det sidste gjorde Anden ved at vise os, hvad der sker, når en kunstner deltager i Vild med Dans og Masterchef på samme tid!

Til sidst viste han os sit sproglige talent ved at remse lange tillægsformer op. Andens varemærke. Dét tog vejret fra en.

Selvfølgelig nåede vi før tæppefald at høre om Stewart Stardust fra julekalenderen Jul på Vesterbro, der siden sidst har været i arbejde i en SFO.

Vi kan næsten ikke vente til næste udspil fra den evigt flabede og gakkede and med den krøllede hjerne.

29. okt. 2018 - 12:48   30. okt. 2018 - 09:05

Scene

ah@arbejderen.dk
5

Anden 25. Med Anden Anders Matthesen.
Instruktion: Nikolaj Cederholm
Set 25. oktober, Royal Arena, København.

Spiller i Royal Arena 26. og 27. oktober samt Jyske Bank Boksen i Herning 1. og 2. november.