19 Jun 2019  

KBH: Spredte skyer, 19 °C

Aakjær fortolkninger i særklasse

Musikanmeldelse:

Aakjær fortolkninger i særklasse

Peter Abrahamsen har kastet sig over Jeppe Aakjærs digte komponeret en række vidunderlige melodier til dem. Resultatet er fremragende.

Peter Abrahamsen sætter på sin nyeste udgivelse smukke melodier på digteren Jeppe Aakjærs mere og mindre kendte digte.
1 af 1

Den efterhånden folkekære troubadour Peter Abrahamsen har modigt kastet sig over Jeppe Aakjærs digte, kendte som mindre kendte, og komponeret en række vidunderlige melodier til dem.

Det har resulteret i den fremragende cd Jeg er født på Jyllands sletter, hvor teksterne er udvalgt efter Aakjærs Samlede digte (1947).

Abrahamsen som vil være dette dagblads læsere bekendt, har sat nye melodi til en klassiker som ’Jens vejmand’ og lavet nye arrangementer af sange som Ole sad på en knold og sang og Jeg bærer med smil min byrde. Den sidste er kendt fra fynske Carl Nielsen.

Cd’en består af femten numre, og ud over de tre nævnte skal fremhæves Jovist er jeg en spillemand, Jeg kysser dine kinder, Ung vise (Alle mine længsler) som er arrangeret af Franka Abrahamsen, Mod vår, Jeg gik mig ud at vandre og Sofie – En dansevise fra landsbyen som undertegnede forelskede sig i.

For at få det til at svinge og give digtene fylde har Abrahamsen fået en bred vifte af fremragende musikere til at hjælpe sig. Undertegnede hæftede sig ved Ditte Fromseier, violin, Torben Kjær, piano og Marianne Green på pennywhistle, en slags blikfløjte.   

Det er en lyrisk og musikalsk meget smuk cd, der får Aakjær til at fremstå på en anderledes og mere moderne måde uden "sjælen er gået tabt". Man kan håbe, at Abrahamsen vil få et yngre publikum til at opdage hvilken, skattekiste tyendets digter Aakjær er.

Denne anmeldelse er baseret på en udgivelse fra Aakjærselskabet, hvor man samtidig får Aakjærs vidunderlige debutroman, Bondens søn, om den fattige bondesøns kamp for at bryde de mønstre, som det traditionelle bondeliv havde plantet dybt i beboere på godt og ondt – kampen mellem de ældre og unge; om magt, tro, druk, lidenskab og tidens omvæltninger. En dejlig bog som fortsat vil kunne begejstre.

Senere på året udkommer cd’en selvstændigt.

15. aug. 2013 - 15:45   15. aug. 2013 - 15:45

Musik

Bjarne Nielsen
Anmelder
5

Peter Abrahamsen: Jeg er født på Jyllands sletter. Peter Abrahamsen synger Jeppe Aakjær. Cd og bog, 160 kroner. Forlaget Jenle og Aakjærselskabet.