24 May 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 16 °C

Ytringsfriheden er atter truet

Ytringsfriheden er atter truet

Fransk sattelit-firma bøjer sig for Erdogans krav om at lukke kurdiske medier, så kurdernes ytringsfrihed igen er i fare.

Her ses Erdogan på besøg i Kuwaits nye lufthavn den 9.maj, hvor der indvies en ny tilbygning.
FOTO: AFP PHOTO / Kuna / Scanpix
1 af 1

I Sammenslutningen af Kurdiske Foreninger i Danmark, FEYKURD, finder vi det dybt bekymrende, at ytrings- og pressefriheden i Europa står over for sin prøvelse i forhold Erdogans regimes pres for at få lukket kurdiske medier.

En række kurdiske tv-kanaler står atter over for en lukningstrussel på baggrund af pres fra tyrkiske myndigheder.

Efter pres fra den tyrkiske tv- og radiostyrelse (RTÜK) ønsker det franske EUTELSAT at fratage sendetilladelsen for en række kurdiske tv-kanaler, der udsender fra Europa.

Der er tale om kurdiske tv-kanaler såsom Med Nuçe TV, News Channel og Newroz TV. Tilbage i september 2016 forhindrede EUTELSAT på opfordring af RTÜK de kurdiske tv-kanaler Med Nuçe TV og Newroz TV at sende over Hotbird.

EUTELSAT valgte efterfølgende at fastholde denne beslutning, selvom de kurdiske tv-kanaler fik medhold i retssagen i Frankrig.

Vi er overbeviste om, at det tyrkiske regime med Erdogan i spidsen tager alle midlerne i brug for at få lukket munden på kurdiske tv- kanaler, som med deres kritiske journalistik udfordrer Erdogans diktatur hver eneste dag.

Vi håber og satser på, at den franske satellitudbyder ikke bøjer sig for Erdogans pres og dermed ikke vil give afkald på Europas grundlæggende værdier omkring presse- og ytringsfrihed.

Hvis EUTALSAT bøjer sig for Erdogan, vil en sådan beslutning give Erdogan mere mod på at undertrykke de kritiske medier i Tyrkiet.

Blot i løbet af sidste års tid fik man lukket over 150 tv- og radiokanaler, og aviser blev lukket af tyrkiske myndigheder, mens der i dag sidder 148 journalister i tyrkiske fængsler.

I følge organisationen Reporters Without Borders (Journalister Uden Grænser) har Tyrkiet i World Press Freedom Index 2017 indtaget plads nummer 155 blandt de 180 lande, der mest krænker pressefriheden. Det er altså en plads, der er dårligere end Den Demokratiske Republik Kongos og Tajikistans.

I FEYKURD håber vi derfor, at danske organisationer, der kæmper for det frie ord i Europa og i hele verden, udviser solidaritet med kurdiske medier ved at opfordre EUTELSAT til at holde fast ved værdierne for ytrings- og pressefrihed.

18. maj. 2017 - 08:48   18. maj. 2017 - 08:50

Udtalelse

fra FEY-KURD, Sammenslutningen af Kurdiske Foreninger i Danmark