19 Jun 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 19 °C

Sultestrejke for de politiske fanger i tyrkiske fængsler

Sultestrejke for de politiske fanger i tyrkiske fængsler

På gaderne demonstreres der imod præsident Erdogan efter den seneste folkeafstemning. Og i de tyrkiske fængsler sultestrejker 187 kurdere.

Erdogan vandt folkeafstemingen med 51,3 procent af stemmerne og fik dermed udvidet sine beføjelser som præsident. Men oppositionen fortsætter kampen. Her demonstreres der i Istanbuls gader imod præsident Erdogan.
FOTO: YASIN AKGUL / AFP Photo / Scanpix
1 af 1

Den folkelige modstand mod de massive overgreb på borger- og menneskerettigheder i Tyrkiet runger snart over alt i landet. På vej mod en folkeafstemning, hvor AKP-regeringen ser snit til at stadfæste autokratiske styreformer, er oppositionen mod enemandsvælden nået om bag væggene i de tyrkiske fængsler.

Værst er det gået ud over landets kurdiske befolkning, som har betalt prisen ved ruinlagte byer og ubønhørlige massakrer.

Den 15. februar påbegyndte otte indsatte i Sakran-fængslet i den tyrkiske turistby Izmir en uafbrudt sultestrejke, der snart spredte sig til flere fængsler i landet.

Rundt omkring i 20 forskellige fængsler er 187 mennesker fortsat i sultestrejke i protest mod de inhumane forhold i fængslerne og for at skabe årvågenhed omkring den politiske udvikling i landet.

Siden parlamentsvalget 7. juni 2015, hvor det venstreorienterede oppositionsparti Folkenes Demokratiske Parti (HDP), som repræsenterer op mod 6,5 million vælgere, fortrinsvist kurdere, sikrede sig et jordskredsvalg, har landets præsident Recep Tayyip Erdogan trin for trin ført landets demokrati til guillotinen.

Senest bød det mislykkede militærkup den 15. juli 2016 en carte blanche for præsidentens bestræbelser om at udrydde al politisk, intellektuelt og journalistisk opposition. Værst er det gået ud over landets kurdiske befolkning, som har betalt prisen ved ruinlagte byer og ubønhørlige massakrer.

De indsattes protestaktion skal derfor ses som en modstand mod en totalitær sindelagskontrol, der hersker i Tyrkiet og pålægger os et ansvar om at lægge øre til deres budskab.

Vi, Sammenslutningen af Kurdiske Foreninger i Danmark (FEY-KURD), ønsker at give udtryk for vores dybeste bekymring over den politiske udvikling i Tyrkiet og anmoder den tyrkiske stat om øjeblikkeligt at sætte ind overfor de sultestrejkendes politiske krav og dermed bane vejen for en genindførsel af demokratiet og en tilbagevending til forhandlingsbordet med landets kurdiske folkeslag.

19. apr. 2017 - 08:52   19. apr. 2017 - 09:00

Udtalelse

af FEY-KURD, Sammenslutningen af Kurdiske Foreninger i Danmark